Pred polazak u Beograd
0

FOTO / Ilija Jurišić: Idem da sperem ljagu i operem obraz

Piše: D. Brkić
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Tuzlak Ilija Jurišić, kojeg srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine tereti za navodne ratne zločine na raskrsnici Brčanska Malta 15. maja 1992. godine, u srijedu će se pojaviti u sudnici Okružnog suda u Beogradu, gdje počinje obnovljeni sudski postupak.
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ilija Jurišić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Podsjetimo, Jurišića je svojevremeno Vijeće Okružnog suda, pod predsjedavanjem Vinke Behare-Nakičević, proglasilo krivim i osudilo na 12 godina robije. Uslijedila je žalba, a Apelacioni sud Srbije je presudu poništio i postupak vratio na početak, ali pod predsjedavanjem potpuno novog Sudskog vijeća.

"Na mene je bačena jedna vrsta ljage i ja odlazim u Beograd kako bih skinuo bačenu ljagu i u potpunosti oprao obraz. Nema druge mogućnosti osim ove, jer želim dokazati da sam nevin. Fudbalskim žargonom rečeno, sada je 1:1, ali ja igram na gostujućem terenu, pred gostujućom publikom. Zbog toga će biti teško, ali vjerujem da će na koncu pobijediti istina i pravda i da neće ostati nijedna mrlja", kazao je Ilija Jurišić.

Ilija Jurišić i Sinan Alić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ilija Jurišić i Sinan Alić (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
U obnovljenom sudskom postupku njegov branilac bit će advokat Đorđe Dozet, dok je saradnja sa advokatom Stevanom Dozetom prekinuta isključivo iz finansijskih razloga.

Predsjednik Fondacije "Istina, pravda, pomirenje" Sinan Alić istakao je kako je Jurišićeva odluka o odlasku u Beograd hrabra, ali i jedina racionalna.

Prvo ročište na sudu u Beogradu zakazano je za srijedu u 9:30 sati, a Jurišić će u Beograd biti prebačen pod velikim mjerama bezbjednosti. Sudskim vijećem predsjedava Dragan Mirković, a članovi su Tanja Vuković i Olivera Anđelković.