Stranka za BiH
0

Jurišić je žrtva politički montiranog procesa

FENA
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Ilija Jurišić (Foto: Arhiv)
Danas se navršilo tri godine od hapšenja Ilije Jurišića na beogradskom aerodromu, od kog trenutka se on nalazi u srbijanskom zatvoru, podsjećaju iz Stranke za BiH.

Stranka za BiH je uvjerena da je Jurišić žrtva politički montiranog procesa od strane Republike Srbije, pogotovo uzimajući u obzir činjenicu da je međunarodni tužilac u Tužilaštvu BiH proveo opsežnu i dugogodišnju istragu o ovom predmetu te zaključio da nema osnova za krivično gonjenje Jurišića ili bilo kojeg drugog građanina Bosne i Hercegovine kojeg Srbija tereti za događaje u Tuzli prije skoro 18 godina.

Sudski proces protiv Jurišića je osuđen od niza nevladinih organizacija, u Srbiji i izvan Srbije, kao nepravedan i montiran, uključujući i zbog činjenice da je Jurišić nepravomoćno osuđen bez postojanja bilo kakvog materijalnog dokaza ili direktnog svjedočenja o njegovoj ulozi tokom događaja za koje se tereti.

Stranka za BiH stoga ostaje pri stavu da se dobrosusjedski odnosi mogu graditi samo na principu vladavine prava, pravde i uzajamnog poštivanja, te da deklarativne izjave koje dolaze iz Republike Srbije moraju biti potvrđene konkretnim djelima, saopćeno je iz SBiH.