Obraćanje u Sarajevu
49

Juncker čestitao bh. vlastima: Odlično ste odradili posao, srž je važnija od datuma

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker obratili su se javnosti nakon predaje odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije.

Čović se zahvalio Junckeru i svim nivoima vlasti u BiH što danas naša zemlja ima čast da preda odgovore na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

On je rekao da se čekalo na pripremu odgovora zbog uspostavljanja mehanizma koordinacije i zbog ustavne strukture. Kako kaže, svi u BiH su predani Evropskoj uniji i nada se da će se zemlja brže kretati na tom putu.

Čović je istakao da BiH može dostići Srbiju i Crnu Goru na putu ka Evropskoj uniji i da je evropski put u rukama domaćih vlasti. On je kazao da izborna godina neće usporiti evropski put naše zemlje, jer su političari svjesni da moraju činiti ono što u posljednje tri godine nisu činili.

Podsjetio je da je BiH 2016. godine predala zahtjev za članstvo u EU i da su tada predstavnike naše zemlje svi uvjeravali da BiH nema nikakve šanse. Dotakao se i Izbornog zakona BiH ističući da je nužno usvojiti izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kako ne bi došlo do blokade procesa.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH nada se da će evropski funkcioneri ohrabriti lidere regiona da riješe granična pitanja.

Juncker je kazao da su on i Hahn sretni što se danas nalaze u službenoj posjeti BiH. Istakao je da je danas važan dan za BiH, ali i Evropu jer će BiH i Evropa "ići zajedno".

Odao je počast svima onima koji su bili uključeni u ogroman posao jer, kako kaže, bh. vlasti su odgovorile na više od tri hiljade pitanja u kratkom vremenskom roku, jasno poručujući kako je impresioniran kvalitetom obavljenog posla.

Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba

"Sada ste vidjeli kako izgleda svakodnevni posao evropskih službenika. Sada ste već spremni za buduće faze. Međutim, srž je važnija od datuma. Ja vam sada ne mogu dati datum kada će zemlja postati kandidat", rekao je Juncker.

Juncker je rekao da će Evropska unija u odnosu s BiH ići korak po korak i da će detaljno analizirati odgovore naše zemlje na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.