BiH
216

Jovanović: Srebrenica je najstrašnije što se dogodilo, ona je paradigma vremena

Klix.ba
Čedomir Jovanović
Čedomir Jovanović
Predsjednik srbijanske Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović osudio je danas sinoćnji napad na Ativiste Žena u crnom i bicikliste koji su jučer krenuli na obilježavanje 19. godišnjice genocida u Srebrenici. Oni su, podsjetimo, napadnuti sinoć u Valjevu, a tom prilikom je više osoba povrijeđeno.

"Već jednom se mora stati na put incidentima, koji se svake godine događaju uoči godišnjica genocida u Srebrenici. Zločin u Srebrenici, kao jedan od najstrašnijih u tom strašnom ratu koji nas je sve pogodio, mora ostati kao paradigma jednog vremena koje je iza nas i koje se nikad neće ponoviti", naveo je Jovanović na Facebook profilu.

Svi pokušaji da se ovaj zločin, kako je dodao, ospori vode ka relativizaciji žrtava kao i daljem produbljavanju ionako kompliciranih odnosa u regionu.

"A svima nama su danas potrebni mir, razumijevanje i tolerancija. A huliganskim ponašanjem prema ženama se ne postaje veći Srbin ili hrišćanin. Naprotiv, postaje se kukavica i beskičmenjak", poručio je Jovanović.

U Memorijalnom centru Potočari ovog 11. jula bit će ukopano 175 žrtava genocida.

Dječaka Senada Beganovića je imao 14 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u četiri različite masovne grobnice. Najstarija žrtva koja je identificirana i spremna za ukop u Potočarima je Hurem Begović rođen 1916. godine. U Memorijalnom centru u Potočarima do sada je ukopano 6.066 žrtava srebreničkog genocida.