BiH
28

Jovanović i Čanak reagovali na izjave srbijanskih ministara o Miloševiću, Predsjedništvo BiH šuti

Piše: Er. M.
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon izjave ministara u Vladi Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vulina da je Haški tribunal presudom Radovanu Karadžiću potvrdio ispravnost politike Slobodana Miloševića, oglasili su se Čedomir Jovanović i Nenad Čanak koji su osudili ovakve izjave srbijanskih ministara.

Jovanović je oštro kritikovao izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića da je Haški tribunal presudom bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću priznao da nema krivice Srbije u genocidu i ratnim zločinima u ratu u BiH 1992-1995.

"Političari koji ovakvim izjavama pokušavaju da opravdaju sopstvenu ulogu u tragičnoj politici devedesetih ne samo da su razlog konstantnog tapkanja u mjestu i nemogućnosti pravih promjena u društvu nego i glavni katalizator konstantnog podgrijavanja sukoba u regionu", naveo je Jovanović, a prenosi B92.

On je dodao da "u svim zemljama bivše Jugoslavije postoje ljudi koji žive od malignog nacionalizma i veličanja zločina".

"U istoj mjeri u kojoj smo spremni da prepoznamo zlo koje sa sobom nosi proustaško divljanje u Hrvatskoj, ekstremizam u Bosni i Hercegovini ili na Kosovu, spremni smo da okrećemo glavu pred tragičnim greškama iz naše prošlosti i davanje legitimiteta ljudima koji su ispisali najcrnje stranice naše historije", rekao je lider LDP.

Podsjećamo, nešto slično kao Dačić izjavio je ranije i ministar rada u Vladi Srbije Aleksandar Vulin koji je istakao da je sud u Hagu "potvrdio ispravnost politike" bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak optužio je Dačića i Vulina da svojim izjavama žele da režim Slobodana Miloševića, čiji su dio bili devedesetih godina prošlog vijeka, oslobode historijske krivice za nacionalističku ratnu politiku i zatražio njihovu smjenu.

"Politika Miloševićevog režima, čije su prve žrtve bile autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo, završila je svoj bilans sa četiri izgubljena rata, četiri miliona raseljenih, preko 130.000 ubijenih i jednim međunarodno presuđenim zločinom genocida", naveo je Čanak.

On je u ukazao da bi teror, pljačku i represiju koju su građani Srbije preživjeli također trebalo ubrojati u tragični i sramotni bilans najcrnje decenije u savremenoj historiji ovih prostora.

Prema njegovim riječima, danas se gotovo svi protagonisti mračnih devedesetih godina prošlog vijeka ponovo nalaze na vlasti. On je pozvao društvo u Srbiji da digne glas protiv rehabilitacije zločinačke nacionalističke prošlosti i zatražio smjenu ministara Dačića i Vulina, jer Srbiju svojim skandaloznim ekstremističkim izjavama vuku u mračnu i sramotnu prošlost.

Nijedan od tri člana Predsjedništva BiH nije reagovao na izjave srbijanskih ministara. Bosna i Hercegovina najvjerovatnije neće poduzeti nikakve korake kako bi spriječila predstavnike susjedne zemlje da prestanu sa huškačkom retorikom.

Već je postala praksa da naša zemlja nema jedinstvene stavove vezane za vanjskopolitička dešavanja čak i kada se direktno tiču Bosne i Hercegovine.

Za razliku od BiH, Srbija i Hrvatska proteklih mjeseci razmijenili su nekoliko diplomatskih nota putem ministarstva vanjskih poslova kojima su upozorile vlade na određene propuste.