|

Jovan Divjak kandidirao Edina Džeku za Šestoaprilsku nagradu

Jovan Divjak kandidirao Edina Džeku za Šestoaprilsku nagradu
39
Klix.ba
8.1.2013. u 16:58
48
komentara
39

dijeljenja
Jovan Divjak kandidirao Edina Džeku za Šestoaprilsku nagradu
Direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH i penzionisani general ABiH, Jovan Divjak, danas je zvanično kandidirao bh. reprezentativca Edina Džeku za Šestoaprilsku nagradu u Gradskoj upravi Grada Sarajeva.
Odlukom Upravnog odbora Udruženja Obrazovanje gradi BiH, na čijem čelu je predsjednik Redžad Čatić, te izvršni direktor Jovan Divjak, napadač Manchester Citya i reprezentacije BiH, a prije svega Sarajlija Edin Džeko, kandidat je pomenutog udruženja za najveće priznanje Grada Sarajeva - Šestoaprilsku nagradu.

U to ime, direktor Udruženja Jovan Divjak danas je lično odnio kandidaturu za Edina Džeku u Gradsku upravu, predavši je i zvanično na protokol.

Kandidatura, čiji je nosilac Udruženje gradi BiH, dobila je podršku UNICEF-a, čiji je Džeko ambasador, zatim Olimpijskog komiteta BiH, te N/FSBiH, Saveza sjedeće odbojke BiH, a naposljetku i Federalnog ministarstva za sport i kulturu.

Također, Edinova kandidatura za Šestoaprilsku nagradu dobila je usmenu podršku Općine Novi Grad Sarajevo te mnogih drugih institucija, kako sportskih, tako i javnih.

"Zaista sam uzbuđen činjenicom da ću biti jedan od kandidata za Šestoaprilsku nagradu. Mnogi me pitaju zašto mi je toliko bitna nagrada od Sarajeva, kada sam već dobio toliko nagrada sa područja cijele države, a ja im na to kažem kako bi nagrada od mog grada za mene bila nešto posebno. Najteže je biti prihvaćen od sredine u kojoj živiš, a kada se to desi, onda znaš da si nešto postigao u životu. Volim Sarajevo i uvijek mu se rado vraćam i hvala Udruženju koje me je prepoznalo kao čovjeka koji zaslužuje ponijeti tu nagradu", kazao je Džeko.

U obrazloženju zbog čega Upravni odbor Udruženja Obrazovanje gradi BiH kandiduje Džeku, između ostalog se kaže da je on među svjetskom sportskom javnošću, prihvaćen kao ličnost koja plijeni visokim moralom, etičnošću i filantropijom.

Ovaj mladi čovjek je već doživio najveću satisfakciju promocijom 2009. za ambasadora UNICEF-a, jer je od ove međunarodne institucije prepoznat kao osoba koja, svojom pojavom i djelima, veoma pozitivno djeluje na sportskom polju, u društveno-humanom angažovanju, a propagiranju ljudskih vrijednosti, ljubavi za druge u drugačije. Postao je idol mladih zbog pozitivnog karaktera, vedrog duha i bliskosti kako sa vršnjacima, tako i sa starijima. Gdje god i kada djeluje u javnosti, jasno daje do znanja da voli Sarajevo i BiH.

Edin Džeko spada u onu vrstu mladih Bosanaca i Hercegovaca koji su snažnom voljom i samopregornim radom dostigli sportske uspjehe dostojne poštovanja u BiH i na svjetskom nivou. Na taj način prenosi pozitivnu sliku o rodnom gradu i svojoj državi BiH. Kao plemenit čovjek i izvanredni humanista učestvovao je u velikom broju akcija u pomaganju djeci, mladima i starijim koji se nalaze u teškim zdravstvenim i materijalnim problemima. Sve ovo Edin čini ne želeći da mu se zahvaljuje, jer se drži kineske narodne mudrosti: "Jedno jedino evo ti" vrijede više nego deset "Neka ti nebo pomogne!".

Na zelenom tepihu Džeko je virtuoz, a u svakodnevnom životu humanista, dobročinitelj, ljubimac i malih i malo većih i starijih, stoji u tekstu kojim se Udruženje Obrazovanje gradi BiH obratilo Gradskoj upravi Grada Sarajeva, stoji u obrazloženju Udruženja Obrazovanje gradi BiH, a piše oficijelna internet stranica Edina Džeke.
Prijavi grešku


Komentari (48)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...