Džeko: Šestoaprilska nagrada bi bila ispunjenje mojih snova

Klix.ba
17.12.2012. u 17:49
31
27
Džeko: Šestoaprilska nagrada bi bila ispunjenje mojih snova
31
Džeko: Šestoaprilska nagrada bi bila ispunjenje mojih snova
Napadač Manchester Citya i reprezentacije BiH Edin Džeko bit će jedan od kandidata za Šestoaprilsku nagradu, najveće priznanje Grada Sarajeva.
Podsjetimo, Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima, grupama i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu, postignute u svim oblastima političkog i društvenog života.

Dobitnici se tako nagrađuju za kontinuirani rad i izuzetna djela u oblasti privrede, nauke, kulture, vaspitanja i obrazovanja, tehnike i tehnologije, sporta, zdravstva i socijalne zaštite, zaštite čovjekove sredine i u drugim oblastima rada i stvaralaštva.

Nagrada se dodjeljuje bez obzira na godinu ostvarenja nagrađenog uspjeha, a od ključne je važnosti da djela doprinose ukupnom unapređenju i razvoju grada Sarajeva.

Odluku o dobitnicima Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva donosi Gradsko vijeće na prijedlog Odbora za dodjelu Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva. Nagrada se dodjeljuje svake godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća na dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila.

Našeg dijamanta za ovu prestižnu nagradu predložit će Udruženje Obrazovanje gradi BiH, na čelu sa umirovljenim generalom Jovanom Divjakom, koje je u Edinu Džeku prepoznalo čovjeka koji je na svakom koraku promoviše BiH, a ponajviše Sarajevo u svijetu.

Džeko je, podsjetimo, rođeni Sarajlija, koji uvijek s ponosom ističe grad u kojem je rođen i u kojem je počeo svoje prve fudbalske korake.

"Izuzetno sam ponosan na činjenicu da je Udruženje Obrazovanje gradi BiH prepoznalo mene kao čovjeka i individuu koja zaslužuje ponijeti Šestoaprilsku nagradu. Obavješten sam da ću biti njihov kandidat i jako sam sretan zbog toga. Za mene, ova nagrada bi bila ispunjenje svih mojih snova. Dobio sam pregršt nagrada, ali nagrada od grada kojeg volim najviše na svijetu za mene bi bila nešto uistinu posebno", priznao nam je Edin, koji se protekla dva dana nalazio u Sarajevu.

Posjetu glavnom gradu BiH Edin je iskoristio kako bi se ujedno zahvalio institucijama koje će podržati njegovu kandidaturu za Šestoaprilsku nagradu, a to su UNICEF, čiji je Edin Džeko Ambasador, zatim Olimpijski komitet BiH, te NSBiH i federalno Ministarstvo kulture i sporta.

"U mnogim ružnim situacijama u kojima se nalazi BiH, jedan dio mladih nosi viziju naše zemlje kao moderne demokratske, sekularne države. Jedan od onih koji prednjači u toj viziji dobrog je Edin Džeko, koji je kao ličnost veoma, veoma skroman, komunikativan i priljubljen od mlađe populacije, a kao takav izabran je i za Ambasadora UNICEF-a za BiH. Takav kako se ponaša i predstavlja, on je lik, simbol mlade generacije djece i mladih BiH i mislim da je u ovom trenutku najidealnija osoba koja bi mogla ponijeti Šestoaprilsku nagradu, Zbog svega navedenog naše Udruženje će Edina Džeku predložiti za dobijanje ove nagrade", kazao je Jovan Divjak, izvršni direktor Udruženja Obrazovanje gradi BiH, koje, podsjećanja radi, pomaže djecu žrtava rata u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (27)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: