{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Josipović: Nova granica između BiH i Hrvatske neće biti "kineski zid"

S
4.3.2013. u 18:05
2
28
Josipović: Nova granica između BiH i Hrvatske neće biti "kineski zid"
2
Josipović: Nova granica između BiH i Hrvatske neće biti "kineski zid"
Iskustvo koje je imala Hrvatska sa drugim zemljama u vezi sa režimom prelaska granica pokušat će biti primijenjeno i sa BiH da bi građani i dalje mogli putovati sa ličnom kartom, rekao je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Prilikom susreta sa delegacijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Zagrebu Josipović je istakao da je osnovno načelo kojim se vodi Hrvatska da nova granica između dvije zemlje neće biti "kineski zid", već granica koju će ljudi i dalje prelaziti, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Josipović je naveo da Hrvatska smatra da sve zemlje regiona imaju svoje mjesto u EU, što posebno važi za BiH, te istakao da je Zagreb spreman da pruži svu političku i tehničku pomoć.

Prema njegovom mišljenju, privrednu saradnju treba razvijati i u novim okolnostima i učiniti je liberalnijom što je više moguće.

Josipović je naglasio da su odnosi sa BiH važni za Hrvatsku i možda najvažniji kada je riječ o susjednim zemljama, ne samo zbog činjenice da u BiH živi hrvatski narod, već i zbog toga što su tamo i druga dva prijateljska naroda.

Kad je riječ o unutrašnjim najvažnijim političkim pitanjima BiH, Josipović je pozvao predstavnike naroda da pronađu konsenzus radi stabilnosti i zajedničkog napredovanja ka EU i NATO-u.

On je rekao da Hrvatska i BiH imaju vrlo dobre odnose i da je to dobar povod i za češće susrete i razgovore na svim niovima.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Božo Ljubić istakao je potrebu za još intenzivnijom saradnjom u svim sferema, te naveo izazove koje za BiH predstavlja ulazak Hrvatske u EU 1. jula - od uređenja graničnih prelaza, režima prelaska građana, izvoza robe, prolaska do Luke Ploče, prolaska kroz Neum i drugo.

Ljubić je rekao da je Hrvatska ostvarila svoja dva osnovna spoljnopolitička cilja kojima teži i BiH, te da je sada vrijeme da dvije prijateljske zemlje rješavaju pitanja koja su još otvorena.

On je dodao da je naročito važna i ustavna reforma koja će dovesti do funkcionalnije i samodržive BiH koja je zrela za kredibilnu aplikaciju za EU, te da je i interes Hrvatske da pomogne u tom procesu.

I zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Milorad Živković je pledirao za uspostavljanje režima na granici koji će građanima BiH omogućiti što lakši prelazak u susjednu zemlju.

On je istakao da je u BiH previše strahova iz prošlosti i da je to razlog za teže donošenje odluka.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović je naglasio da su građani BiH pokazali da teške odluke mogu zajednički donositi, ali i dodao da su pred svima velika iskušenja.On je podvukao važnost izgradnje koridora 5C za BiH i za Hrvatsku.

Bećirović je istakao da je zagovornik intenziviranja saradnje i češćih kontakata predstavnika dvije zemlje, te dodao da BiH i Hrvatska imaju otvorenih, ali ne i spornih pitanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: