Važni susjedi i partneri
0

Josip Leko: BiH treba što prije ispuniti evropske standarde

SRNA
Hrvatska je zainteresovana da BiH i druge zemlje u regionu što prije postignu evropske i NATO standarde kako bi i one mogle postati dio ovih asocijacija, rekao je danas predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u razgovoru sa delegacijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Zagrebu.

Leko je istakao da je Hrvatska spremna prenijeti svoja iskustva i pomoći susjedima, a posebno BiH, u pogledu postizanju evropskih i NATO standarda, saopćila je Parlamentarna skupština BiH.

Hrvatska je zainteresovana za političku i svaku drugu saradnju sa BiH, a posebno za trgovinsku i privrednu, gdje postoji puno problema koje treba rješavati, naveo je Leko.

"Hrvatska, želeći stabilnu i uspješnu BiH, osjeća potrebu da se dogradi državno i političko uređenje BiH da bi postala istinska država sva tri konstitutivna naroda", dodao je Leko.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Božo Ljubić istakao je da je ulazak Hrvatske u EU veliki izazov za BiH i da otvara nova pitanja, ali i nudi nove prilike.

Ljubić je rekao da je zajednički cilj BiH i Hrvatske stabilan i uspješan region, kako bi se sve zemlje mogle približavati potrebnim standardima za EU i NATO.

"Za BiH od Hrvatske nema važnijeg susjeda i partnera", smatra Ljubić.

On je istakao da je danas vrlo važna izmjena Ustava BiH kako bi se zaštitila ljudska prava svih građana i kako bi sva tri konstitutivna naroda ostvarila svoja prava, posebno hrvatski, koji bi trebalo da postigne punu institucionalnu ravnopravnost.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je realizirati započete infrastrukturne projekte sa Hrvatskom, pospješiti privrednu saradnju i funkcionisanje graničnih prelaza.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma, Milorad Živković, rekao je da činjenica da će se BiH ubrzo graničiti sa EU stvara nove izazove, ali nudi i novu priliku za saradnju.

On je naglasio da je današnji susret trebao da se dogodi i ranije, te je predložio da se ovakvi susreti na najvišem parlamentarnom nivou organizuju jednom godišnje.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denis Bećirović upoznao je sagovornike sa aktuelnim stanjem u BiH i istakao čvrstu opredijeljenost BiH za EU.