Predsjednik Hrvatske boravi u BiH
0

Josipović: Međudržavna saradnja ima svoju plemenitost

Piše: J. Hadžiahmetović
Željko Komšić, Bakir Izetbegović i Ivo Josipović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović posjetili su SOS Dječije selo u Sarajevu te mališanima uručili prigodne poklone.

Ovu posjetu inicirao je sam Josipović koji je kazao kako je plemenitost samog projekta SOS Dječijeg sela nešto što prelazi granice.

"I mi u Hrvatskoj imamo SOS dječija sela. Činilo mi se važnim da tu našu solidarnost koju pokazujemo prema djeci pokažemo i preko granice. Članovi Predsjedništva BiH su prihvatili takvu inicijativu i mislim da je ovo bila dobra prilika da pokažemo kako međudržavna saradnja ima svoju plemenitost", kazao je Josipović.

Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH , kaže da je posjeta djeci uvijek dobrodošla.

"Mene raduje da je Josipović napravio ovakav jedan izbor", kazao je Izetbegović.

Večeras će Josipović, Komšić i Izetbegović imati radnu večeru na kojoj će razgovarati o otvorenim pitanjima između dvije zemlje.

"Prije svega, treba ubrazi radove na graničnom prijelazu Bijača. Ima tu stvari za koje je Hrvatska zainteresirana. Mi smo kao Predsjedništvo otvarali prostor da se razgovara o tim stvarima", kazao je Bakir Izetbegović.

Josipović kaže kako se već zna koja su to otvorena pitanja između dvije zemlje.

"Sada smo u fazi međudržavnih odnosa koji su pogodni za rješavanje onih pitanja koje nam je historija ostavila. Ja sam uvjeren da će ova generacija političara ostaviti narednoj jednu čistu situaciju", kazao je Josipović.

Hrvatski predsjednik govorio je i o smrti djevojčice Nore Šitum.

"Ona je postala simbol plemenitosti i spremnosti ljudi da pomognu. Hrvatska je uvijek bila u sličnim situacijama, spremna uvijek pomoći", kazao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipovć.