Dvodnevna posjeta
6

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas stiže u BiH

SRNA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv)
Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović stiže u dvodnevnoj posjetu BiH tokom koje će se u odvojenim susretima sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Josipović će prvo posjetiti Kraljevu Sutjesku gdje će, nakon obilaska franjevačke crkve Svetog Ivana Krstitelja i samostana, koji su proglašeni nacionalnim spomenikom kulture BiH, razgovarati sa čelnicima lokalne zajednice i sa predstavnicima Hrvata u srednjoj Bosni - najavljeno je iz kabineta hrvatskog predsjednika.

Predsjednik Hrvatske će nakon toga u 16.30 sati sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Bakirom Izetbegovićom posjetiti SOS Dječije selo u Sarajevu, gdje će razgovarati sa direktorom Organizacije SOS Dječija sela BiH Amirom Omanovićem, te uručiti poklone.

Hrvatski predsjednik će danas razgovarati i sa studentima Pravnog fakulteta u Sarajevu, a potom će sa Izetbegovićem i Komšićem imati i radnu večeru.

Drugog dana posjete, u četvrtak, 21. marta, Josipović će posjetiti izložbu Ede Murtića, koja je postavljena u novootvorenoj galeriji u nekadašnjem bunkeru kod Konjica, a nakon toga će se u Mostaru sastati sa predsjedavajućim predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem.

Na kraju posjete BiH, Josipović će prisustvovati svečanosti "Večernjakov pečat" na kojoj će, dvanaesti put, biti proglašena ličnost godine u BiH.