BiH
0

Josip Leko posjetio objekte vjerskih zajednica u Mostaru

Anadolija
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Josip Leko u okviru svoje posjete Mostaru posjetio je i tri monumentalna vjerska objekta u ovom gradu.

Leko se najprije sastao s dr. Ikom fra Skokom u Franjevačkom samostanu, potom je posjetio Koski Mehmed-pašinu džamiju, gdje ga je s historijatom ovog graditeljskog kompleksa upoznao glavni imam Medžlisa Islamske Zajednice Mostar Salem ef. Dedović.

Na gradilištu Saborne crkve Leku je primio mostarski paroh Radivoj Krulj.

Osvrnuvši se na činjenicu da u Mostaru postoji stalni dijalog religijskih zajednica, Leko je kazao kako je ova posjeta i njegova podrška takvoj Bosni i Hercegovini.

"Podržavam međureligijske dijaloge i procese kao i napredak cijele BiH na putu evropskih i euroatlantskih integracija. Podržavam cjelovitu, funkcionalnu i demokratsku Bosnu i Hercegovini sa uređenom ravnopravnošću sva ti naroda i svih njenih građana" rekao je.

Predsjednik Sabora R. Hrvatske večeras će prisustvovati tradicionalnoj manifestaciji "Večernjakov pečat" na kojoj uredništvo ovog lista dodjeljuje godišnje nagrade najuspješnijim javnim ličnostima u različitim oblastima djelovanja.