BiH
14

Josip Leko: Ne nosimo recepte za BiH, ali želimo pomoći narodima BiH

Piše: Am. Dž.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, a danas je nakon niza sastanaka sa poslanicima i delegatima u Parlamentu BiH, izjavio da Hrvatska svoje usluge i iskustva u euroatlanskim integracijama, koje nudi Bosni i Hercegovini, temelji na sporazumima i dogovorima službenih predstavnika unutar BiH.

"Mi želimo pomoći u dobroj vjeri i namjeri da sva tri naroda u BiH nađu rješenje koje će osigurati jednakopravnost svih naroda prema standardima koji vrijede u Evropskoj uniji", poručio je Leko.

Leko je istakao da je sa poslanicima i delegatima Parlamenta BiH razgovarao o privrednoj i političkoj saradnji dvije zemlje.

"Hrvatska kao članica Evropske unije ima odgovornost da pruži podršku zemljama Jugoistočne Evrope na njihovom putu u euroatlanske integracije. Ništa ne namećemo, a pružamo dobra iskustva. Hrvatska svoje usluge temelji na sporazumima i dogovorima službenih predstavnika Bosne i Hercegovine", istakao je Leko.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović je naglasio da su "svi prijatelji dobrodošli u BiH kako bi se BiH što prije stabilizirala u ekonomskom i socijalnom smislu".

"Ne znam zašto se stalno pominje treći entitet u Bosni i Hercegovini. Možete govoriti o hrvatskom entitetu, prvom entitetu, petom entitetu, suština je da Bosna i Hercegovina može funkcionirati kao normalna evropska država tek onda kada se uredi unutar svojih jedinstvenih granica", rekao je Čović.

Dodao je da Hrvatska, kao jedan od učesnika Dejtonskog mirovnog sporazuma ima u tome svoju ulogu.

"Mi naše probleme trebamo da rješavamo sami. Niko nam neće riješiti naše probleme", rekao je Čović.

Istakao je i da je Hrvatska jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.