|

Josip Grubeša prozvao SDA: Ta stranka želi kontrolu nad procesuiranjem ratnih zločina

Josip Grubeša prozvao SDA: Ta stranka želi kontrolu nad procesuiranjem ratnih zločina
35
S. H.
3.11.2019. u 13:13
49
komentara
35

dijeljenja
Josip Grubeša prozvao SDA: Ta stranka želi kontrolu nad procesuiranjem ratnih zločina Josip Grubeša, ministar pravde BiH (HDZ) (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ) poručio je da je našoj zemlji neophodna temeljita reforma pravosuđa, bez čega nam nema ni euroatlanskih integracija. Ipak, nije propustio priliku da prozove SDA da žele kontrolu nad procesuiranjem ratnih zločina.
"Pravna sigurnosti i funkcioniranje institucija pravne države su paradigma vladavine prava, koji su od esencijalnog značaja za demokratski razvoj društva, ekonomski, kulturni i svaki drugi napredak bilo koje moderno uređene zemlje, tako i BiH. Prošlo je više od godine dana od održavanja Općih izbora, a nemamo uspostavljenu vlast na državnom nivou, što je eklatantno kršenje ljudskih prava", izjavio je Josip Grubeša ministar pravosuđa BiH.

Poručuje da što žurnije treba uspostaviti novo Vijeće ministara BiH kao odraz izborne volje biračkog tijela te kako bi i Parlamentarna skupština počela ispunjavati ustavnu funkciju kao zakonodavno tijelo, kazao je ministar pravosuđa BiH.

"Temelj svake pravne države je neovisno, nepristrano i učinkovito pravosuđe, te bi reforma cjelokupnog pravosudnog sistema u BiH, uključujući i VSTV, trebala biti konstanta i trajan proces. Žurno moramo krenuti u temeljitu reformu pravosuđa BiH, bez koje je san o europskim i euroatlantskim integracijama nedostižan cilj", ističe ministar Grubeša, naglasivši kako ministarstvo pravosuđa radi na pripremi i donošenju niza novih zakona, ekspertne analize bh. zakonodavstva i zakonodavstava zemalja EU.

"Puno je strateških dokumenata koje moramo produžiti, inovirati i revidirati, ali bez formirane vlasti i funkcionalnih institucija bojim se da nećemo imati rezultate. Jedan od većih projekata koji privodimo kraju je otvaranje i stavljanje u funkciju Zatvora na državnoj razini, koji je nakon 13 godina u mom mandatu sagrađen i stvorene su pretpostavke da bude u funkciji. Izvjesno je da će profunkcionirati na proljeće iduće godine", ističe ministar Grubeša.

Ministarstvo pravosuđa sačinilo je i dokument revidirane Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, a Grubeša tvrdi da je riječ o kvalitetnoj strategiji. Ipak ta strategija nije dobila političku podršku od SDA.

"Nije bilo podrške stranke na vlasti koja tako želi zadržati kontrolu nad cjelokupnim procesuiranjem ovih složenih kaznenih djela, čije je konačno procesuiranje od životne važnosti za budućnost BiH. Kao što na svim razinama i procesima trebamo kompromis i dogovor te traženje trajnih i ispravnih rješenja za budućnost BiH tako trebamo i kod ove Strategije. Vjerujem kako ćemo uskoro imati državne institucije i vlast u punom kapacitetu kako bi nastavili reforme i napredak naše zemlje prema EU i NATO-u", zaključio je Josip Grubeša ministar pravosuđa BiH.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...