Važna posjeta
74

Josep Borrell večeras doputovao u Sarajevo

Klix.ba
Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell doputovao je večeras u Sarajevo, gdje će se sutra ujutru sastati sa članovima Predsjedništva BiH.

Sastanak sa Borrellom, koji je i potpredsjednik Evropske komisije, planiran je za 8.45 sati, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom posjete, visoki predstavnik Borrell sastat će se sa predstavnicima vlasti, opozicije i civilnog društva kako bi razgovarao o konkretnim reformama i inicijativama na poboljšanju životnog standarda građana u okviru procesa evropskih integracija Bosne i Hercegovine, a u skladu sa ključnim prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu za članstvo u EU.

Borrell bi se prema planu trebao sastati sa sa zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Vjekoslavom Bevandom i Biserom Turković kao i sa Zajedničkim kolegijem Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za kraj posjete Bosni i Hercegovini, planirano je da se Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove obrati javnosti povodom obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.