BiH
30

Još uvijek se čeka na prodaju Doma penzionera u Sarajevu

Piše: S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klixba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Vlada FBiH je na jednoj od sjednica u decembru 2015. godine dala saglasnost Federalnom zavodu Penziono-invalidskog osiguranja (PIO) za pokretanje postupka prodaje nekretnina koje su u vlasništvu ovog zavoda. Tako je planirana javna aukcija za prodaju domova u Sarajevu, Mostaru i Bihaću. Ipak, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa prodaja još uvijek nije organizovana.

Kako je za Klix.ba potvrdio Tomislav Kvesić iz Zavoda PIO FBiH, planirana prodaja Domova penzionera još uvijek je na čekanju zbog neriješenih imovinsko-pravnih problema.

"Kada je u pitanju Dom penzionera u Mostaru, on bi prvi mogao biti prodat, jer je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona pokazala interes za kupovinu Doma penzionera, odnosno hotela Ero u Mostaru, kako bi riješili problem svog smještaja", istakao je Kvesić za Klix.ba.

Vrijednost bivšeg Doma penzionera u Mostaru je procijenjena na blizu 14 miliona KM, Doma penzionera u Nedžarićima na 13,3 miliona KM, dok je Dom penzionera u Bihaću procijenjen na 7,5 miliona KM. Iako vrijednost ova tri objekta iznosi tek oku četvrtinu mjesečnih potreba PIO-a za isplatu penzija, prodaja navedenih objekata je važna i zbog činjenice da bi se devastirani objekti, poput onog u Sarajevu mogli iskoristiti i preurediti u neki funkcionalan objekat.

Kada je riječ o funkcionisanju PIO-a treba istaći da ta ustanova još uvijek posluje u otežanim okolnostima zbog povećanja broja penzionera i velikog duga koji postoji prema toj instituciji.

Neizmirene obaveze Vlade FBiH prema PIO-u zaključno sa 2009. godinom iznosile su nešto više od 180.000.000. Usvajanjem Zakona o otplati duga 2013. godine Vlada FBiH počela je otplatu duga. Međutim, na posljednjoj sjednici Vlade FBiH usvojena je odluka da se od PIO-a zahtijeva da povuče tužbu protiv Vlade FBiH.

"Radi se o klasičnom zahtjevu za povlačenje tužbe, a Vlada FBiH nastavlja otplatu svojih dugovanja prema PIO-u. Do sada je taj dug s početnih 180.000.000 spušten na 100.000.000, koliko trenutno iznosi", kazao je Kvesić.