Institut za nestale
16

Još uvijek nisu identificirane žrtve čiji su posmrtni ostaci pronađeni na Zlatištu

Piše: A. Z.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Još uvijek nije poznat identitet osoba čiju su posmrtni ostaci početkom aprila ekshumirani na lokalitetu Zlatište na Trebeviću. Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je za Klix.ba da se rezultati DNK analize očekuju za nekoliko dana.

"Dokumentacija koja je pronađena uz jednu od žrtava govori da je riječ o žrtvi iz proteklog rata Nihadu Avdiću, ali nalaz još nismo dobili, očekujemo ga u narednim danima. Nakon toga će porodica biti obaviještena. Porodica je kontaktirana i kada su pronađeni dokumenti. Za drugu osobu nemamo još ništa", kaže Čengić.

Koštani uzorci žrtava su uzeti na mjestu događaja kako bi se ubrzao proces identifikacije koja se radi u laboratoriji Međunarodne komisije za nestale osobe, a za koju je inače potrebno 6-8 sedmica.

Prema evidenciji Instituta za nestale osobe BiH, osoba uz koju su pronađeni identifikacioni dokumenti je 32-godišnja civilna žrtva iz bivše ulice Rave Janković na Grbavici. Pretpostavlja se da je i druga žrtva iz istog sarajevskog naselja.

Ekshumacijom na Zlatištu rukovodilo je Tužilaštvo BiH.