Odugovlačenje procesa
229

Još uvijek ništa od nižih cijena goriva, Dom naroda BiH produžio proces glasanja

S. M.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nakon današnje sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Prijedlog zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost ide u redovnu proceduru.

Podsjećamo, 9. marta Predstavnički dom PS BiH je usvojio spomenute zakone te su se danas delegati Doma naroda trebali odrediti u tom smislu.

Zakon je predviđao da se na 6 mjeseci ukinu akcize na dizel-gorivo i ostala plinska ulja, petrolej, motorni benzin-bezolovni, motorni benzin, lož-ulje, tečni naftni plin za pogon motornih vozila, biogoriva i biotečnosti.

Dom naroda PS BiH odbio je da se Prijedlog zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost razmatra u hitnoj proceduri, već će isti biti poslani u redovnu proceduru, što će usporiti sam proces donošenja ovih zakona. U redovonoj proceduri moguće je ulagati amandmane na predloženi zakon.

U praksi će to značiti da će građani za sada i dalje plaćati istu cijenu goriva.

Da je Dom naroda danas usvojio prijedlog o ukidanju akciza na šest mjeseci, kako je Predstavnički dom već izglasao, građani bi po stupanju na snagu zakona gorivo plaćati i do 40 feninga jeftinije.