BiH
15

Još se ne zna čije su kosti u grobnici otkrivenoj kod Doboja nakon majskih poplava

Klix.ba
Foto: Institut za nestale osobe BiH
Foto: Institut za nestale osobe BiH
Još nisu identifikovane žrtve iz grobnice koja je nakon prošlogodišnjih majskih poplava otkrivena na obali rijeke Bosne u dobojskom naselju Usora, potvrdila je glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić.

"U Institutu za nestale osobe još nije stigao nijedan DNK nalaz koji govori o identitetu žrtava. Do ovog trenutka još nema DNK podudaranja", kaže Čengić.

Na ovom lokalitetu pronađeni su posmrtni ostaci 24 žrtve, među kojima je bilo 20 kompletnih skeletnih ostataka. Nakon ekshumacije utvrđeno je da su žrtve ubijene vatrenim oružjem.

“Posmrtni ostaci su ukazivali da je došlo do nasilne smrti jer su imali ozljede uglavnom u predjelu glave, i većini pronađenih žrtava ruke su bile vezane žicom na leđima”, podsjeća Čengić.

Ovu grobnicu na obali rijeke Bosne, pored magistralnog puta M-17, krajem maja prošle godine pronašli su radnici "Elektro Doboja" tokom raščišćavanja posljedica poplave nakon što je razorna bujica skinula površinski sloj zemlje.

Istražioci sumnjaju da su na tom mjestu bila zakopana tijela 12 od ukupno 16 ubijenih muškaraca bošnjačke nacionalnosti iz maglajskog sela Jablanica, koje je od Doboja udaljeno dvadesetak kilometara.

Prije ekshumacije na obali rijeke Bosne, kosti ubijenih stanovnika Jablanice pronađene su na lokacijama Podnovlje i Šušnjari na području Doboja, te u Sremskoj Mitrovici u Srbiji, piše BIRN - Justice Report.