Institut za nestale
7

Još nisu stigli DNK nalazi žrtava ekshumiranih na Korićanskim stijenama

FENA
Lejla Čengić (Foto: FENA)
Lejla Čengić (Foto: FENA)
U Institut za nestale osobe stigli su prvi DNK nalazi iz laboratorije koja je preseljena iz Sarajeva u Haag.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić potvrdila je Feni da je stiglo 13 DNK nalaza koji se odnose na žrtve ekshumirane tokom prošle godine na području Vlasenice, Bratunca, Srebrenice i Ozrena.

"Kako nam je rečeno iz ICMP-a, laboratorija u Haagu je počela s radom i DNK nalazi će redovno stizati u Institut za nestale osobe BiH. Proces utvrđivanja identiteta na temelju DNK analize trajat će vremenski kao što je i do sada trajao, izuzev nekoliko dana koliko je potrebno za slanje koštanih uzoraka u Haag i povratak informacije, odnosno za DNK analizu neće trebati više vremena nego što je i inače trajao proces DNK analize kada je laboratorija bila u Sarajevu", pojasnila je Čengić.

Istaknula je da još nisu stigli DNK nalazi žrtava koje su ekshumirane prošle godine na Korićanskim stijenama, podsjetivši da je iz te masovne grobnice prošle godine ekshumirano 135 posmrtnih ostataka, među njima 86 lobanja.

"Dakle, očekujemo najmanje 86 identiteta žrtava ubijenih na ovom lokalitetu u augustu 1992. godine. Riječ je o civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti s područja Prijedora", kazala je Čengić.

Po njenim riječima, posmrtni ostaci ovih žrtava najvjerovatnije neće biti ukopani na zajedničkoj dženazi ove godine, jer i kada stignu DNK nalazi potrebno je izvršiti reasocijacije, odnosno kompletiranja skeleta.

Čengić napominje da su u toj masovnoj grobnici pronađeni izmiješani posmrtni ostaci, jer je riječ je o izmještenoj masovnoj grobnici.

"Zajednička dženaza u Prijedoru je 20. jula svake godine, ali u ovom trenutku nema ni jedna žrtva koja će biti ukopana na zajedničkoj dženazi ove godine u Prijedoru", kazala je Čengić.

Podsjetila je da se još uvijek traga za 760 žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti koji su ubijeni tokom 1992. godine na području Prijedora.