BiH
0

Još ništa od obećanog novca iz Brisela za ugrožene od poplava u BiH

SRNA
Topčić Polje (Foto: Arhiv, Klix.ba)
Topčić Polje (Foto: Arhiv, Klix.ba)
Vlastima u BiH još nije uplaćen ni fening od 1,6 milijardi maraka prikupljenih na donatorskoj konferenciji održanoj u julu u Briselu, a na otvorenim računima za međunarodne uplate sve rjeđe liježe novac i uglavnom se radi o minimalnim iznosima.

U ministarstvima finansija RS-a i FBiH navode da još nisu dobili ništa od novca prikupljenog na toj briselskoj konferenciji, te da su sve manji iznosi koji liježu na račune za međunarodne uplate.

Na račun posebne namjene Ministarstva finansija RS-a i opštem deviznom računu, zaključno sa 23. oktobrom, za poplavama ugrožena područja uplaćeno je 14,1 miliona KM, od čega nijedna marka nije od sredstava prikupljenih u Briselu.

U Ministarstvu finansija FBiH navode da se na podračunu federalne Vlade namijenjenog za međunarodne uplate nalazi oko 2.400 KM.

U ovom ministarstvu navode da je oko devet miliona KM pristiglih na račun tog ministarstva, koje su uplaćivali građani, firme i druge domaće ustanove i organizacije, prebačen prije mjesec dana Fondu FBiH za pomoć područjima nastradalim u poplavama.