BiH
37

Još nema kupca za Hotel Igman, procijenjena vrijednost blizu 5 miliona KM

Piše: E. S. H.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hotel Igman, zdanje od 162 sobe, nekada je predstavljao simbol planinskog turizma i luksuza, a danas je simbol razaranja nastalog tokom rata u Bosni i Hercegovini i opsade Sarajeva. Hotel je izgrađen u svrhu prijema gostiju za vrijeme Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, a danas je u ruševnom stanju.

Hotel Igman je u vlasništvu preduzeća ZOI'84, odnosno Vlade Kantona Sarajevo. Do sada je registrovano osam pokušaja privatizacije. Tender je bio završen i hotel je bio prodat 2008. godine, ali je kupac zbog finansijske krize odustao od kupovine.

Direktor Agencije za privatizaciju Kantona Sarajevo Sead Kamarašević nam je kazao da je ZOI'84 ponovo donio odluku o prodaji.

"Izvršena je procjena objekta na 5.200.000 KM. Dalja procedura je da Agencija pripremi Vladi Kantona Sarajevo prijedlog za donošenje odluke o prodaji. Agencija za privatizaciju KS čeka imenovanje Upravnog odbora te će nakon imenovanja nastaviti aktivnosti", kazao je za Klix.ba Kamarašević.

Hotel Igman posjeduje 5.102 kvadrata prostora, kao i 40.951 kvadrat okolnog zemljišta na kojem se mogu graditi i dodatni objekti. Objekat je na šest etaža.

Amra Kaljić iz marketinga preduzeća ZOI'84 nam je kazala da će se, kada se nađe odgovarajući kupac s odgovarajućom cijenom odlučiti na prodaju hotela.

"U zavisnosti od poslovne politike firme, Vlade Kantona i svih subjekata koji su uključeni u odluku, odlučivat će se o konačnoj prodaji. Bilo je raznih pokušaja, ali je činjenično stanje da objekat nije prodat. Hotel je bio na tenderu više puta, a onog trenutka kada se pojavi pravi kupac s pravom cijenom hotel će biti prodat", kazala nam je Amra Kaljić.

Objekat ima odličnu lokaciju gdje se u budućnosti može napraviti odličan planinski objekat s pratećim sadržajima, što bi doprinijelo poboljšanju turističke ponude.

"Najbolje bi bilo kada bi ZOI imao svoja sredstva za obnovu tog objekta, ali nažalost nismo trenutno u mogućnosti. Vlada KS je omogućila poboljšanje vertikalnog transporta, odvojila sredstva za to, ali ne i za hotel. Ono što hotel Igman posjeduje je apartmanski dio, teniske terene i hotel koji je bio s bazenom. Hotel su posjećivali sportisti zbog velike količine ozona u zraku, nudio je mnogo i nadamo se da ćemo moći sami obnoviti hotel, ako ne, prodat ćemo ga za iznos novca kojim bi ZOI bio zadovoljan", zaključila je u razgovoru za Klix.ba Amra Kaljić iz ZOI-ja.