Od Brazila do Indije
708

Još krčmimo Titovu Jugoslaviju, milionski iznosi za BiH od imovine SFRJ u svijetu

V. K.
Zgrada u kojoj je bila smještena rezidencija SFRJ od čije je prodaje BiH dobila 1,3 miliona dolara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zgrada u kojoj je bila smještena rezidencija SFRJ od čije je prodaje BiH dobila 1,3 miliona dolara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu je prošle sedmice održan 20. sastanak Zajedničkog komiteta predstavnika država sukcesora za raspodjelu diplomatske imovine bivše Jugoslavije, a u okviru kojeg je i Bosna i Hercegovina dobila određeni dio novca od rasprodaje i podjele imovine bivše države.
Na sastanku su učestvovali ovlašteni predstavnici država nasljednica i to Petar Uzorinac za Republiku Hrvatsku, Slavica Jelača za Republiku Srbiju, Borčo Damjanov za Republiku Sjevernu Makedoniju i Jožef Drofenik za Republiku Sloveniju.

Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine predvodio je vršilac dužnosti sekretara Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije Bakir Sadović.

Započet je postupak zajedničke prodaje država sukcesora za preostala dva objekta, ambasadu i rezidenciju bivše SFRJ u Bernu i Stalnu misiju bivše SFRJ pri UN-u u New Yorku.

"Bosni i Hercegovini će, po okončanju svih potrebnih procedura za donošenje odluka o prodaji objekata i saglasnosti Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za zaključenje kupoprodajnih ugovora, biti uplaćena novčana sredstva u ukupnoj vrijednosti od oko 15,5 miliona KM, što je u skladu s pripadajućim procentom definisanim sporazumom", saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako se ističe, sredstva stečena po osnovu zajedničke prodaje će, kroz projekte posebnih namjena, biti usmjerena na kupovinu objekata za smještaj diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine na lokacijama gdje Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdvaja znatna novčana sredstva za troškove zakupa i nema imovinu u svom vlasništvu.

Sastanak u Sarajevu održan prošle sedmice
Sastanak u Sarajevu održan prošle sedmice

Potpisivanjem Rezolucije za Bosnu i Hercegovinu, ali i za ostale države nasljednice, riješeno je vrlo značajno pitanje podjele velikih kompleksa bivše SFR Jugoslavije u Braziliji i New Delhiju.

Prema procjenama iz Dodatka Aneksa B, Bosna i Hercegovina je u skladu s pripadajućim postotkom od 15 posto dobila imovinu u Brazilu i Indiji ukupne vrijednosti u iznosu od 2,58 miliona KM, i to:

  • Kuća u Braziliji s pripadajućim zemljištem od 4.300 kvadratnih metara.

  • Dio objekta ambasade u New Delhiju ukupne kvadrature 500 kvadratnih metara s pripadajućim zemljištem od 3.400 kvadratnih metara.

Kada je riječ o daljnjoj fizičkoj raspodjeli, ovlašteni predstavnici su donijeli odluke o podjeli preostalih objekata u regionima OECD i Latinska Amerika i Karibi, čime su zemlje sukcesori i okončali podjelu imovine u ovim regionima. Bosna i Hercegovina je dobila nekretninu u Urugvaju i 10 posto participacije u imovini u Boliviji.

Naredni sastanak Zajedničkog komiteta ovlaštenih predstavnika za provedbu Aneksa B planiran je da se održi u prvoj polovini 2022. godine u Zagrebu, na kojem će se kao najznačajnije razmatrati pitanje raspodjele kompleksa bivše SFRJ u Moskvi, u kojem do postizanja usaglašenog dogovora sve države sukcesori učestvuju u fizičkoj podjeli.

Kako države raspodjeljuju imovinu?

Prema Aneksu B Sporazuma o sukcesiji, usvojeno je pravilo o proporcionalnoj podjeli državne imovine u skladu s Bečkom konvencijom iz 1983. godine.

Podjela diplomatske imovine potvrđena je na osnovu parametara o pojedinačnoj podjeli i to tako da je zgrada ambasade SFRJ u Londonu pripala Bosni i Hercegovini, zgrada u Parizu Hrvatskoj, a zgrada generalnog konzulata Sjevernoj Makedoniji.

Inače, generalna raspodjela diplomatske imovine SFRJ utvrđena je tako da BiH dobija 15 posto imovine, Hrvatska 23,5 posto, Makedonija 8 posto, Slovenija 14 posto, a tadašnja Savezna Republika Jugoslavija 39,5 posto.

Pri tome, Bosna i Hercegovina i Sjeverna Makedonija dobile su veće učešće u odnosu na ostale države sukcesorke.