Dug 34 miliona KM
181

Još jedno javno preduzeće ugašeno: Robne rezerve RS-a idu u stečaj

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Na ročištu koje je održano danas u banjalučkom Okružnom privrednom sudu, predstečajna upravnica Robnih rezervi RS Dosta Baraković predložila je da se otvori stečaj u ovom preduzeću, jer ono nema nikakvih uslova za nastavak poslovanja.

"Razlog za pokretanje stečajnog postupka je neizmirenje obaveza prema svojim dobavljačima u zakonskom roku od 60 dana, neisplaćivanje neto plata zaposlenima i uplaćivanje doprinosa, računi preduzeća su blokirani od januara do danas, a gubitak Robnih rezervi RS je za 9 miliona KM veći od kapitala preduzeća, što je također jedan od uslova za otvaranje stečaja. Kratkoročne obaveze Robnih rezervi iznose 34 miliona KM i sve su stigle na naplatu", rekla Baraković.

Direktor Robnih rezervi RS Mirko Marčeta je rekao da su obaveze prema radnicima blizu 405.000 KM i da otvaranjem stečaja štrajk koji su radnici pokrenuli više nema smisla.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Nas je 30 u preduzeću i Vlada RS se obavezala da će zbrinuti sve radnike, četvero ih je već zbrinuto, ostaje još 26 radnika koje treba prerasporediti u neke druge institucije", rekao je Marčeta.

Opstanak ovog preduzeća opterećuju ogromna dugovanja, a samo dug za PDV Upravi za indirektno oporezivanje BiH, zaključno s krajem prošle godine, premašuje 9,4 miliona maraka. Robne rezerve su na trećem mjestu liste najvećih dužnika za PDV u BiH.

Da preduzeću prijeti stečaj upozorila je još krajem prošle godine i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS. Revizori su tada naveli da je poslovanje preduzeća neizvjesno i da je otvorena i mogućnost za likvidaciju i stečaj.

Također, utvrđeno je da Robne rezerve RS nisu izvršile procjenu i ispravku potraživanja od preduzeća Farmland iz Nove Topole kod Gradiške u iznosu od 1,5 miliona.

Sud ima zakonski rok od tri dana da strane u postupku obavijesti o pokretanju stečaja, što predstavlja samo formalnost.