KCUS
34

Još jedno dijete na bolničkom liječenju nakon boravka u Ajdinovićima

A. P.
Još jedan dječak sa simptomima trovanja, koji je boravio u Sportsko-rekreativnom centru "Ajdinovići" kod Olova, primljen je jutros na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, čime se broj djece u toj zdravstvenoj instituciji popeo na 11. Kako nam je ranije rečeno, u bolnici u Istočnom Sarajevu je dvoje hospitalizovanih.
Jedan dio djece je upućen na kućno liječenje dok roditelji i javnost čekaju nalaz inspekcije koja je protekla dva dana uzimala uzorke hrane, vode i briseva sa radnih površina i zaposlenih u SRCA.

Djecu hospitalizovanu na KCUS-u jučer je posjetio ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić. Radi se o mladim rukometašima RK Respekt koji leže na Klinici za infektivne bolesti, a u Ajdinovićima su bili na sportskim pripremama.

U saopćenju za javnost Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK jučer je navedeno da je subjektu nadzora zabranjena priprema i serviranje hrane i pića, upotreba vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i poslužuje hrana (grill i pizzeria). Ova zabrana će trajati do dobijanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija.

Hospitalizovana djeca imaju povišenu temperaturu, proljev i povraćanje.