U iščekivanju rezultata
18

Sanitarna inspekcija u Ajdinovićima izuzela uzorke hrane i briseve

E. M.
SRC Ajdinovići (Foto: SRCA)
SRC Ajdinovići (Foto: SRCA)
Nakon što je 12 djece hospitalizirano sa simptomima trovanja hranom, inspekcija je jučer ušla u Sportsko-rekreativni centar "Ajdinovići", gdje su djeca boravila.
U saopćenju za javnost Kantonalne uprave za inspekcijske poslove ZDK naveli su da su na lokaciju izašli na zahtjev Policijske stanice Olovo te da je kantonalna inspektorica na mjestu događaja uzela uzorke hrane i vode, kao i briseve s radnih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenika.

"Kantonalna sanitarna inspekcija je poduzela zakonom propisane mjere, odnosno zabranila subjektu nadzora pripremu i serviranje hrane i pića, upotrebu vode za pripremu hrane i pića iz dovoda u objektu, u kuhinji hotela i ostalim objektima gdje se priprema i poslužuje hrana i piće (grill i pizzeria), do dobijanja izvještaja o mikrobiološkom ispitivanju uzoraka iz laboratorija", istakli su i najavili inspekcijsku kontrolu koju će danas izvršiti i kantonalna veterinarska inspekcija.

Podsjetimo, na Klinici za infektivne bolesti KCUS-a zbog simptoma trovanja hranom hospitalizirano je desetero djece s povišenom temperaturom, proljevom i povraćanjem, a dvoje djece je zadržano u bolnici u Istočnom Sarajevu. Djeca su tinejdžerskog uzrasta.

Iz SRCA su poručili da je preuranjeno govoriti o trovanju te da su preksinoć na večeri imali 300 gostiju.