Roditelji zabrinuti
106

Još jedan vrtić u Sarajevu pod prijetnjom korone: Mališani iz Zvončića poslani kući

Dž. L.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Nekoliko sarajevskih vrtića do sada je bilo izloženo opasnosti koronavirusa jer je kod užih članova porodice djece potvrđena infekcija COVID-19. Posljednji u nizu je i vrtić Zvončić iz kojeg su mališani danas poslani kućama.

Kako saznajemo, otac jednog od djeteta iz vrtića Zvončić zaražen je koronavirusom zbog čega postoji bojazan da bi neko od djece također mogao biti zaražen. Dijete čiji je otac zaražen ove sedmice nije dolazilo u vrtić, dok su ostali roditelji tek jučer obaviješteni da ne dovode svoju djecu.

Testirani majka i dijete

Međutim, predsjednik Vijeća roditelja sarajevskih vrtića Meša Selimović govori nam kako je tek danas u 15 sati dobio informaciju vezanu za Zvončić. U skladu s ovom informacijom on je obavijestio predsjednicu Vijeća roditelja u vrtiću Zvončić koja je dalje reagovala.

"Otac djeteta koje ide u ovaj vrtić u subotu je testiran na koronavirus. Ispostavilo se da je pozitivan. Dijete je posljednji dan u vrtiću bilo 26. juna, u petak. Majka i dijete također su testirani jučer i sada se čeka i njihov nalaz. Iz tog razloga stigla je preporuka epidemiologa da se djeca iz odgojne grupe u koje ide i to dijete trenutno povuku iz vrtića, dok nalazi ne budu gotovi. Prvenstveno je obaviještena ta grupa, a potom i ostali roditelji", kazao nam je Selimović.

Iako je trenutno došlo do povlačenja samo jedne grupe mališana iz Zvončića, Selimović nam govori kako su neki roditelji dodatno oprezni jer u porodici imaju rizične skupine stanovništva.

"U svakom slučaju, dobro je što su svi roditelji informisani kako bi pronašli neku alternativu za čuvanje djeteta dok ne prođe ovaj kritični period čekanja na rezultate testiranja", rekao nam je Selimović.

Slučajevi u drugim vrtićima

Prvi slučaj gdje je roditelj jednog od mališana bio zaražen koronavirusom desio se u vrtiću Slavuj. Na sreću, govori nam Selimović, sva djeca koja su testirana su bila negativna, a vrtić je nastavio s radom.

Slični slučajevi zadesili su i vrtiće Kadifica i Aprilski cvjetovi čija djeca su također bila negativna na Covid-19 te su se vratila u vrtiće.

Još jedan slučaj desio se i u vrtiću Mašnica gdje je utvrđeno da je jedna od odgajateljica pozitivna na koronavirus zbog čega su epidemiolozi preporučili da se cijeli vrtić zatvori. Svi će biti 14 dana u samoizolaciji.

Selimović ističe kako se sve provodi u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

"Kako oni napišu preporuku, tako i mi djelujemo", dodaje Selimović.

Jedna od preporuka Zavoda jeste da svako jutro roditelji prilikom predaje djeteta u vrtić daju izjavu da su dijete ostavili bez simptoma koji upućuju na Covid-19.

"Uposlenici se maksimlano zalažu da se ispoštuju sve predložene mjere. Daju svoj maksimum da se na ulazu u vrtić sprovodu sve potrebne procedure, od mjerenja temperature do dezinfekcije. Svako dijete se konstantno prati i u slučaju bilo kakvih simptoma odgajateljice reaguju. S druge strane, roditelji su zabrinuti, ali veliki dio njih nema alternativu za čuvanje djece. Dok god postoji mogućnost, oni će slati svoje dijete u vrtić. Resorno ministarstvo također ulaže svoje napore i svi zajedno djelujemo s istim ciljem, da zaštitimo djecu, roditelje i uposlenike vrtića", poručio je Selimović.