Poltova poruka
319

Još jedan američki diplomata zbog Dodikovih poziva na disoluciju traži puni angažman SAD-a

A. D.
Michael C. Polt (Foto: Natoaktual.cz)
Michael C. Polt (Foto: Natoaktual.cz)
Michael C. Polt, američki diplomata s 35-godišnjom karijerom pozvao je na puni strateški angažman Sjedinjenih Američkih Država na Zapadnom Balkanu, a posebno u BiH.
On je u poruci na Twitteru, komentirajući medijske izjveštaje o političkoj krizi u BIH napisao da je Milorad Dodik, lider SNSD-a i član Predsjedništva BiH, pozvao na disoluciju u BiH.

Polt je bio ambasador SAD-a u tadašnjoj državi Srbija i Crna Gora od 2004. do 2006. godine, te nakon toga još jednu godinu u Srbiji nakon odvajanja Crne Gore. Također, bio je i američki ambasador u Estoniji od 2009. do 2012. godine.

Trenutno obnaša jednu od čelnih funkcija u utjecajnom McCain Institutu za međunarodno liderstvo iz Washingtona.

Podsjetimo, specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan Matthew Palmer, prokomentirao je Dodiku najavu da će kriza u BiH nestati kada nestane BiH.

"Mislim da postoje prijetnje koje vrlo ozbiljno shvatamo. Svakako, to je prijetnja blokadom institucija na državnom nivou, prijetnja spriječavanjem funkcionalnosti bosanskohercegovačkih institucija i onemogućavanje ovim institucijama da posluže svojoj svrsi i ispune obećanje građanima Bosne i Hercegovine da će njihova vlada služiti njihovim interesima. To je prijetnja koju trebamo shvatiti veoma ozbiljno. Gospodin Dodik se i ranije ponašao na način koji je nedosljedan i nespojiv sa Dejtonskim sporazumom i on je zbog toga bio predmet američkih sankcija. Svako ko se pridruži anti-dejtonskim stavovima rizikuje da se pokrene takav odgovor Sjedinjenih Država", poručio je Palmer za Glas Amerike.

Dodik je danas izjavio da je reakcija zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju Matthewa Palmera odraz kontinuiteta američke politike u BiH, koja prijetnjama Srbima i otvorenom podrškom Bošnjacima misli da može da riješi problem u BiH.