Druga grupa
88

Još 11 osoba koje su bile u Gazi večeras su avionom stigle u Sarajevo

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)

Druga grupa bh. državljana i njihovih srodnika koji su evakuisani iz Gaze stigla je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu. Na aerodromu su izvršene provjere za 11 osoba koje su bile u avionu.

Ukupno 50 osoba iz Kaira, preko Istanbula, stiže u Sarajevo nakon što je Vijeće ministara BiH dopustilo dolazak u BiH za 30 Palestinaca koji su bliski srodnici 20 bh. državljana.

Građane je dočekao ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković.

"Krizni štab nastavlja s radom, našli smo novi model humanitarne veze. Sad nam je lakše da ih vratimo jer članovi porodica su u BiH i to će nam olakšati da ih spojimo sa porodicom. Četvero ide u Salakovac, svi idu svojom željom. Institucije u BiH u ovom slučaju položile ispit. Od ovih 13 koji su ostali, bilo je situacija da je Izrael izdao dozvole za djecu, a ne za roditelje i nisu htjeli da se razdvajaju. Katarske vlasti nam i dalje nude pomoć. Sve one koji budu imali i milimetar osnove dovest ćemo u Bosnu i Hercegovinu", kazao je Konaković.

Ministar za izbjeglice i ljudska prava Sevlid Hurtić je ranije kazao da će oni privremeno biti smješteni u kampu Salakovac kod Mostara.

Troškove njihovog putovanja prema BiH snosi Država Katar.

Neposredno nakon odlaska bh. državljana i njihovih srodnika iz Kaira oglasio se ambassador Egipta u BiH Sabit Subašić.

On je kazao da svi koji bježe od rata u Gazi sa sobom nose teške i bolne uspomene i sjećanje o užasu koji su preživjeli.

Rekao je da su svi sretni i zahvalni što imaju gdje otići - u svoju BiH te da su optimistični i nadaju se sigurnom povratku u Gazu.