{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jordanska kraljica Nur: Majke Srebrenice su najhrabrije osobe koje sam upoznala

11.7.2015. u 11:07
5
Jordanska kraljica Nur: Majke Srebrenice su najhrabrije osobe koje sam upoznala
5
Jordanska kraljica Nur: Majke Srebrenice su najhrabrije osobe koje sam upoznala
Foto: Arhiv/EPA
Jordanska kraljica Nur Al Hussein stigla je u Potočare na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici.
O ovom događaju tvitala je na svom zvaničnom Twitter profilu:

"Ovo je prvi put da sam posjetila masovnu grobnicu u Srebrenici. Pogođena sam devastirajućim neuspjehom čovječanstva. Majke Srebrenice su među najhrabrijim i najinspirativnijim ljudima koje sam imala privilegiju upoznati."

Kraljica Nur je četvrta supruga i udovica kralja Huseina bin Talala. Rođena je kao Lisa Najeeb Halaby, najstarije dijete Najeeba Halabya, glavnog rukovodioca Pan American World Airwaysa, i Doris Calquist. Rođena je u Washington, D.C., te je odrasla i bila obrazovana u Sjedinjenim Američkim Državama. Od četvrtog do osmog razreda pohađala je episkopalnu školu i zatim otišla na akademiju Concord u Massachusettsu. Godine 1974. diplomirala je arhitekturu i urbanističko planiranje na univerzitetu Princeton.

Kao arhitekt i urbanist upoznala je kralja Huseina pri izgradnji amanskog aerodroma, posvećenog kraljevoj trećoj supruzi koja je poginula u avionskoj nesreći. Lisa je prešla na islam i uzela ime Nur, što na arapskom jeziku znači "svjetlost". Vjenčali su se 15. juna 1978. godine i Nur je postala Huseinova četvrta supruga, ali tek treća sa titulom kraljice. Sa kraljem Huseinom dobila je četvero djece, dva sina i dvije kćerke. Njen najstariji sin, Hamza, bio je prestolonasljednik od 1999. do 2004. godine.

Kao kraljica Nur je bila pokrovitelj i rukovodilac niza projekata u oblasti ljudskih prava, zaštite žena i djece, obrazovanja, očuvanja prirode i arhitektonskog naslijeđa. Bavila se pitanjima javne gradnje i urbanističkog planiranja.
Kraljica Nur je odigrala veliku ulogu u predstavljanju bliskoistočne politike na međunarodnoj sceni. Učestvovala je u prevenciji humanitarnih problema i rješavanja unutrašnjih i međunarodnih sukoba. Ona je trenutna predsjednica Koledža ujedinjenog svijeta. Dana 23. maja 2007. godine kraljica Nur je otvorila Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru. Kraljica Nur nastavlja raditi za brojne međunarodne organizacije i održava govore sedamdeset do stotinu puta godišnje.

Članica je Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: