BiH
367

Kraljica Nur u Potočarima: Imate posebno mjesto u mom srcu

Piše: M. N.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Kraljica Jordana Nur al Hussein obratila se okupljenima u Potočarima u okviru obilježavanja 20. godišnjice genocida. Danas će biti ukopano 136 posmrtnih ostataka, od kojih je sedam 16-godišnjaka.

"Drage Majke Srebrenice, imate posebno mjesto u mom srcu od prve moje posjete u julu 1996. godine kada sam došla da izrazim solidarnost i donesem pomoć Jordana. Nakon mnogih sastanaka od tada, vaša snaga, saosjećanje, povjerenje i tolerancija u tami i bolu vratili su mi vjeru u moć vjere i ljudskosti da pobijedi zlo", rekla je u uvodu kraljica Nur.

Istakla je kako sve delegacije nisu tu samo da bi žalile, već da bi osigurale da se proces potrage za istinom i pravdom nastavi.

"Danas više od 100 izgubljenih prije 20 godina bit će sahranjeni u Potočarima. Nakon dvije decenije, njihove porodice i prijatelji, njihove majke, sestre i kćerke moći će ih spustiti u mezarje da počivaju u miru. Oni se pridružuju 6.241 osobi ukopanoj ovdje, čiji su voljeni nakon godina neizvjesnosti pronašli mir. Ove duše su bile izgubljene, skrivene, njihovi životi uništeni, a njihova smrt negirana. Ali, zahvaljujući vama i onima koji su odbili da prevlada nepravda, oni su pronađeni", kazala je.

Kraljica Nur kazala je kako je Međunarodni institut za nestale osobe formiran 1996. godine s ciljem da sazna sudbinu više od 40.000 ljudi, te da je do sada rasvijeteljeno 70 posto slučajeva, a 90 posto nestalih u Srebrenici.

"Danas, ovaj zločin prisilnog nestanka se događa u mnogim dijelovima svijeta, na prevelikom broju dijelova svijeta. Iz ovog tmurnog, svetog mjesta dozvolite nam da pošaljemo poruku : Počinitelji tih zločina će biti pronađeni. Pravda i istina će pobijediti. Neki će vam pokušati reći kako morate zaboraviti prošlost kako biste krenuli ka budućnosti. Ne smijemo, ne trebamo zaboraviti ljudsko lice ove tragedije. Vi, žene Srebrenice ste izdržali najbolnije nedaće. Izdržale ste to s hrabrošću. Pravda, istina i saosjećanje će prevladati", poručila je kraljica Jordana.