Nastavak pregovora
0

Jones danas razgovara sa Tihićem i Lagumdžijom

SRNA
Predsjednik SDA Sulejman Tihić sastaće se danas u Sarajevu u nastavku butmirskog procesa sa pomoćnikom zamjenika državnog sekretara SAD Stuartom Jonesom.

Početak sastanka, koji će biti održan u sjedištu SDA, zakazan je za 15:00 časova, rekao je Srni portparol SDA Salmir Kaplan.

Sa Jonesom bi danas trebalo da razgovara i lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, ali u ovoj stranci nisu mogli reći u koje vrijeme ni gdje.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar izjavio je Srni da lider ove stranke Božo Ljubić još nije dobio poziv za sastanak sa Jonesom.

Vegar je naveo da očekuje da bi sastanak mogao biti sutra, odnosno, prije srijede, kada bi trebalo da zasijeda Savjet za primjenu mira /PIK/.

Pregovarački timovi EU i SAD, predvođeni Larsom Valundom i Stuartom Jonesom, dolaze danas u Sarajevo da bi počeli novu rundu pregovora s predstavnicima domaćih stranaka kojima će biti ponuđen modifikovani butmirski paket.

Valund je rekao da dolazi cijela pregovaračka ekipa, odnosno predstavnici SAD, EU i Evropske komisije i da se priprema novi, ali ne bitno drugačiji dokument koji je nastao na osnovi butmirskog paketa uz uvažavanje određenih primjedaba.

"Moram reći da smo od političkih stranaka dobili neke zaista dobre ideje, ali bilo je i glupih prijedloga", dodao je Valund.