Wigemarkov nasljednik
19

Johann Sattler imenovan za novog ambasadora Evropske unije u BiH

Er. M.
Johann Sattler (Foto: Tirana Times)
Johann Sattler (Foto: Tirana Times)
Vijeće Evropske unije danas je imenovalo Johanna Sattlera za novog šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Austrijanac Johann Sattler zamijenit će Lars-Gunnara Wigemarka koji je imenovan 2015. godine na poziciju ambasadora. Novi šef Delegacije EU svoje će dužnosti preuzeti 1. septembra 2019. godine, a za početak je imenovan na dvije godine.

Današnjim imenovanjem potvrđeno je pisanje portala Klix.ba koji je još u junu 2019. godine objavio kako će Sattler naslijediti Wigemarka na ambasadorskoj poziciji.

Sattleražov mandat temelji se na ciljevima politike EU u Bosni i Hercegovini, odnosno daljnjem napretku u procesu stabilizacije i pridruživanja, osiguravanju stabilne, održive, mirne, višeetničke i ujedinjene zemlje koja mirno sarađuje sa svojim susjedima, osiguravanju toga da BiH bude nepovratno na putu prema članstvu u EU-u nakon objave mišljenja Komisije o zahtjevu BiH za članstvo.

U proteklom periodu Johann Sattler, koji je trenutno austrijski ambasador u Albaniji, posebno je bio usmjeren na Zapadni Balkan.

Posebni predstavnici EU promiču politiku i interese EU u određenim regijama i zemljama, kao i pitanja od posebne zabrinutosti ili interesa za EU. Imaju aktivnu ulogu u nastojanjima da se učvrste reforme, stabilnost i vladavina prava.

Prvi posebni predstavnici EU imenovani su 1996. Trenutno osam PPEU-ova pruža podršku radu visoke predstavnice Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federice Mogherini.