Čestitao praznik
439

Joe Biden ponovio da Srbija treba priznati Kosovo

R. D.
Ponovljeni stavovi (Foto: EPA-EFE)
Ponovljeni stavovi (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik SAD-a Joe Biden u čestitki v. d. predsednice Kosova Vjosi Osmani čestitao je 13. godišnjicu proglašenja nezavisnosti i naglasio kako sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije treba da sadrži međusobno priznanje.

"Mi jedva čekamo da radimo s budućom vladom da bismo vodili Kosovo naprijed na njenom evropskom putu. Ima mnogo poslova koje treba uraditi, uključujući sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koji u centru ima međusobno priznanje, čime će ojačati vladavina zakona, suočavanje s globalnom pandemijom koronavirusa i poticaj ekonomskog rasta koji omogućava prosperitetnu budućnost za sve građane Kosova", kaže se u čestitki.

Također se ističe da veze između naroda SAD-a i Kosova ostaju čvrste, zasnovane na zajedničkom opredjeljenju za razvoj Kosova i održivost kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje, prenosi beogradski Danas.

"Sjedinjene Američke Države ostaju posvećeni partner i prijatelj Kosova u tim naporima. Za mene lično Kosovo nastavlja zauzimati posebno mjesto za porodicu Biden, u znak poštovanja za vrijeme kada je moj sin pokojni Bo Biden radio na osiguravanju mira, pravde i pravne države za sve građane Kosova", kaže se u čestitki američkog predsednika.

Biden je sličnu poruku poslao nedavno čestitajući srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću Dan državnosti.