Politički lingvisti
634

Jezičke vratolomije u Parlamentu BiH: "Ne kaže se s nikim, već ni s kim"

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut upozorio je u toku sjednice predsjedavajuću Zastupničkog doma PSBiH Borjanu Krišto zbog gramatičke greške.

Naime, Arnaut je tražio od Krišto da se konsultuje sa svojim zamjenicima u vezi s tim da li je on prekršio Poslovnik o radu Zastupničkog doma PSBiH time što se prijavio za ispravku krivog navoda zastupnika Nezavisnog bloka Senada Šepića.

"Neću se ja s nikim konsultirati", odgovorila je Krišto koju je Arnaut upozorio da se ne kaže "s nikim", već "ni s kim".

Ovo nije prvi put da neko od zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH raspravlja o "jezičkim vratolomijama" predsjedavajuće Borjane Krišto. Naime, zastupnik Zaim Backović još 2015. godine tražio je na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da mu se prevede na bosanski jezik ili objasni riječ "sustavnik".

"Šta je sustavnik u Zastupničkom domu? Hoću da znam ko su sustavnici i šta oni rade", rekao je Backović.

Medijima je naknadno objasnio da je sticajem okolnosti, odnosno čitajući, došao do saznanja da je to riječ koju je u periodu Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj uveo Ante Pavelić.