Molitva u Sarajevu
0

Jevreji dočekuju 5772. Roš Hašanu

Sarajevo-x.com
Jevreji sutra proslavljaju 5772. Novu godinu - Roš Hašana. Blagdan se proslavlja prvi i drugog tišrija, odnosno mjeseca velikih i važnih jevrejskih praznika.

Za blagdan Roš Hašana vjernici se oslobađaju grijehova, te je običaj da odu do najbliže vode u koju simbolično sa sebe stresaju mrvice, koje predstavljaju grijehove, da ih voda odnese.

Slatka jela za slatku godinu

Na Roš Hašanu se duva u šofar čiji zvuci opominju vjernike da počinje 10 dana pokore i pozivaju ih na pokajanje. Ustaljeni su običaji da se za Novu godinu jedu slatka jela (jabuka i med) da bi godina bila slatka, šipak ili nar da bi godina bila plodna koliko ima zrna u naru.

Roš Hašana se čestita sa Lešana Tova što znači dobra godina ili Lešana Tova Tikatevu, neka bude upisana dobra godina. Prvi dan Roš Hašana je neradni i nije dozvoljeno raditi isto kao za šabat.

Osnovna molitva na praznik Roš Hašana glasi: Upiši nas u knjigu života.

Mjesec blagdana i molitve

Deset dana nakon jevrejske Nove godine slijedi praznik Jom Kipur, dan pokajanja i mirenja, a zatim slijedi Sukot ili praznik sjenica koji traje devet dana.

Deset dana od Roš Hašane do Jom Kipura su dani pokajanja i nazivaju se strašni dani, Jaimim Noarim, a po vjerovanju za to vrijeme čitava ljudska zajednica i svi ljudi pojedinačno izlaze pred nebeski sud gdje im se upisuju svi počinjeni grijehovi, ali i sva dobra djela koja su učinili u protekloj godini.

Doček Roš Hašane u Sarajevu

Jevreji u Sarajevu večeras će se okupiti u Starom hramu i molitvom dočekati Novu godinu. Nakon bogosluženja okupit će se u sali Jevrejske opštine u Sarajevu.

Kako je najavljeno, jutarnja molitva će se održati u četvrtak u 10 sati u sinagogi.

Čestitka Jevrejima

Emil Vlajki, potpredsjednik Republike Srpske, je povodom Nove godine 5772. uputio čestitku svim pripadnicima jevrejskih zajednica u Bosni i Hercegovini i van Bosne i Hercegovine.

"Neka Nova godina 5772. bude godina mira, prijateljstva i razumijevanja.

 Iako je antisemitizam u demokratskom svijetu uglavnom doživio poraz, želja mi je da i u ovoj godini antisemitske i, općenito, rasističke manifestacije, pismene, usmene i institucionalne budu još više smanjene.

  Posebno se nadam da će se konačno uspostaviti mir između Izraela i svih njegovih susjeda, te da će doći do direktnih pregovora između Izraela i Palestinaca što će dogovorno rezultirati Palestinskom državom i učiniti kraj patnji tog naroda kojim su mnoge zemlje u regionu decenijama manipulirale", poručio je Vlajki.

Ekipa portala Sarajevo-x.com svim Jevrejima u našoj zemlji, ali i dijaspori, čestita Novu godinu, uz želje da blagdan provedu u krugu najbližih, u miru, zdravlju i veselju.

Lešana Tova!