|

Jesu li lideri EU Zapadni Balkan stavili na čekanje, nova deklaracija ni ne spominje proširenje

Jesu li lideri EU Zapadni Balkan stavili na čekanje, nova deklaracija ni ne spominje proširenje
20
Piše: S. H.
8.5.2019. u 14:40
141
komentara
20

dijeljenja
Jesu li lideri EU Zapadni Balkan stavili na čekanje, nova deklaracija ni ne spominje proširenje Foto: EPA-EFE
Posljednji samit lidera Zapadnog Balkana u Berlinu pokazao je dosta slabosti lidera Evropske unije i njihovu neodlučnost da konkretnije djeluju u cilju rješavanja problema u zemljama regije. A da EU ne planira dodatno proširenje u narednim godinama pokazuje i draft posljednje deklaracije Evropske unije koja će sutra biti usvojena u rumunskom Sibiu.
Umjesto Velike Britanije sada se Francuska uz Njemačku aktivnije uključila u politiku i problematiku Zapadnog Balkana. Ipak, Francuska nije blagonaklona kada je u pitanju novo proširenje Unije, iakoje predsjednik te zemlje Emmanuel Macron poručio da će se ta zemlj aaktivnije uključiti u problematiku Zapadnog Balkana. Sada se nameće pitanje koliko EU svojim nedjelovanjem ostavlja prostora za intenzivniji utjecaj Rusije, a u posljednje vrijeme i Kine na Zapadnom Balkanu.

Da EU ne planira konkretnije poteze u procesu pozivanja zemalja Zapadnog Balkana u Uniju pokazuje i primjer Sjeverne Makedonije, koja uprkos dogovoru sa Grčkom još uvijek nije dobila zvaničan datum za početak pregovora o pridruživanju.

Pregovori Srbije i Kosova sve više nazaduju, a BiH još uvijek čeka mišljenje Evropske komisije na odgovore iz Upitnika.

Lideri Evropske unije sutra će u Sibiu usvojiti deklaraciju koja predviđa put unije u narednom periodu. Deklaracija se sastoji od 10 tačaka, među kojima se ne spominje proširenje. Ključne poruke su da će Evropa ostati ujedinjena, stabilna i da će štititi svoje građane, razvijati ekonomiju i dalje se uvezivati.

Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća je u najavi samita EU lidera u Sibiu kazao da će novi plan razvoja Evropske unije biti izgrađen na četiri široka stuba. To su:

- Zaštita građana i sloboda
- Razvoj ekonomske baze, evropski model za budućnost
-Izgradnja zelenije, pravednije i inkluzivnije budućnosti i
-Promovisanje evropskih vrijednosti i interesa u svijetu


Ova zadnja stavka bi se u određenoj mjeri mogla tumačiti kao plan Evropske unije za odnos prema zemljama Zapadnog Balkana.

S obzirom na već poznati skepticizam Francuske i Holandije prema proširenju Unije, koje se plaše narušavanja kohezije Unije i jačanja dodatnog jačanja desničarskih pokreta, zemljama Zapadnog Balkana preostaje da preko članica EU iz jugoistočne Evrope pokušaju uvjeriti na konkretnije korake i podsticaj ka putu u EU u narednim godinama.

Upravo se danas i sutra u Tirani održava Samit Brdo Brijuni, kojeg su 2013. pokrenule Slovenija i Hrvatska, a na kojem će pored zemalja Zapadnog Balkana učestvovati i Poljska te visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini, koji je šansa da se pošalje poruka da je Zapadni Balkan neizostavni dio jedinstvene Evrope, te da EU mora napraviti jasan plan pristupanja i uslova u što skorijem periodu.

Na samitu Brdo Brijuni bit će također usvojena deklaracija koja će biti adresirana Evropskoj komisiji s naglaskom da je perspektiva Zapadnog Balkana u EU i da je to važno ne samo zbog stabilnosti regije već i cijele Evrope.

Samit u Sibiu će mnogo toga otkriti. Osmislio ga je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kao način na koji će se obilježiti novi početak budućnosti Evropske unije nakon izlaska Velike Britanije.
Prijavi grešku


Komentari (141)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...