Krug 99 pita
0

Jesu li katastrofalne razmjere požara subverzivne djelatnosti protiv BiH?

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Asocijacija nezavisnih intelektualaca Krug 99 poziva sve institucije u BiH od političkih do istražnih i sudskih da katostrofalne razmjere požara tumače kao organizirani vid subverzivne djelatnosti protiv Bosne i Hercegovine, njenih prirodnih bogatstava i resursa i da sukladno tome preduzmu energične mjere samozaštite.

Nije samo antiustavna retorika put ka destrukciji BiH, sada su na djelu postupci koji konkretizuju tu retoriku na urušavanju temelja za samoodrživi opstanak, saopćeno je iz Kruga 99.

Dramatične klimatske promjene na Balkanu, praćene ekstremnim temperaturnim i padavinskim oscilacijama - snježnim i hladnim zimskim i sušnim ekvatorijalnim ljetnjim vrućinama danak su prije svega ljudskog faktora, njegovog činjenja ili nečinjenja.

Sada postaje više nego jasno da učestali požari, njihovo i nakon gašenja ponavljanje na istim područjima nisu samo posljedica uobičajenih uzroka, piromanstva i slično, već i ciljane namjere određenih, prije svega političko-energetskih lobija koji pustošenjem velikih površina uništavaju ključni argument i prepreku u ostvarenju njihovih nezajažljivih interesa i pretvaranja prirodnih rezervata u profitne energetske kapacitete, smatraju u Asocijaciji.

Učestalo ponavljanje, glavni putevi požarišta, anemičan odnos odgovornih struktura vlasti, prepuštanje lokalnoj zajednici svu borbu protiv vatrene stihije, nesolidarnost vlasti svih nivoa jednih sa drugima u ovim dramatičnim događajima, politikanstvo i razvodnjavanje organizovane aktivnosti na zaustavljanju katastrofe i obezbjeđenju nužnih materijalnotehničkih sredstava i ljudskih resursa, dokaz su tome, navodi se u saopćenju.

Krug 99 je mišljenja da se "dirigovanim požarima, pojedini dijelovi BiH iznimnih prirodnih vrijednosti žele devastirati i uništiti kako bi se i na ovaj način degradirale komparativne prednosti BiH koje ona nesumnjivo ima".

Uz to, sve učestaliji ekocid BiH dodatno usporava u integracijskim procesima prema EU, te postizanju potrebne održivosti u općem napretku i razvoju, smatra Krug 99.