Predloženo smanjenje
49

Jeste li se zapitali koliko košta policijska zaštita najviših državnih funkcionera u BiH

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine namjerava smanjiti broj državnih funkcionera koje štite njeni policijski službenici. U prijedlog su već ugrađene analize o tome koliko iznosi godišnja zaštita jedne VIP osobe po kategorijama, kao i efekti smanjenja troškova.

Podatke o pojedinačnim troškovima zaštite VIP osoba za 2018. godinu, a koji se odnose na bruto plaće, dnevnice, troškove prijevoza i sve ostale naknade policijskim službenicima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, koji su angažovani na zaštiti VIP osoba i objekata i koji proizlaze iz zaštite VIP osoba, za sada nisu poznati.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH navode da informacioni sistem koji koriste ne daje mogućnost prikupljanja ovih podataka s obzirom na to da navedeni troškovi nisu raspoređeni po VIP osobama, već su jedni raspoređeni po policijskim službenicima (plaće, naknade, putni troškovi i slično), a drugi po naprimjer vozilu i slično.

"Osiguranje VIP osoba je podijeljeno u tri kategorije (I, II i III kategorija) i za svaku kategoriju nije isti broj osoba angažovan za zaštitu VIP osoba. Nadalje, u timovima tokom godine ima puno izmjena zbog naprimjer bolovanja ili drugog odsustva gdje bi morali izbaciti troškove policijskog službenika koji je odsutan, a ubaciti troškove drugog policijskog službenika koji ga zamjenuju i to po danima kada je bio angažovan kao zamjena. Nekada zamjena traje i nekoliko dana", navode iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u odgovoru na zastupničko pitanje Damira Arnauta.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH ističe da su predlagali donošenje odluke i uputstva u cilju smanjenja troškova, odnosno prije svega radi pružanja potpunije zaštite VIP osobama. U navedenom prijedlogu izrađena je analiza koliko iznosi godišnja zaštita jedne VIP osobe po kategorijama, kao i efekti smanjenja troškova.

"U prijedlogu nove odluke i uputstva smanjen je broj osoba koje se štite (u II i III kategoriji) te će time doći do smanjenja troškova štićenih osoba. Ovi troškovi po novom prijedlogu bi trebali iznositi oko 5.418.000 KM", navode iz Direkcije za koordinaciju policijskih službenika BiH.

Ovim povodom kontaktirali smo Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH i zatražili odgovore na pitanja ko su štićene osobe iz kategorije II i III ili još preciznije za koje osobe je predloženo da više ne budu štićene.

"U skladu sa Zakonom o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi BiH i Uputstvu o obimu i načinu vršenja poslova fizičkog i tehničkog osiguranja osoba, objekata i imovine štićene osobe su: članovi Predsjedništava BiH, Vijeća ministra BiH, glavni tužilac Tužilaštva BiH, predsjednik Suda BiH, članovi kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i članovi kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. U skladu sa zakonom Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH spomenutim osobama pruža fizičku i tehničku zaštitu", rekli su nam iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Prosječni troškovi štićenih osoba po kategorijama i predloženim obimom zaštite, a po odredbama prijedloga nove odluke i uputstva bi iznosili za kategoriju I oko 770.000 KM po osobi (770.000 KM po važećim propisima), za II kategoriju oko 205.000 KM po osobi (340.000 po važećim propisima) i za III kategoriju 83.000 KM po osobi (220.000 KM po važećim propisima).