Prepušteni vremenu
11

Jesen bez obilnijih padavina ne ide u prilog ni poljoprivredi ni hidroakumulacijama

Piše: A. Z.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Jesen u Bosni i Hercegovini protiče uglavnom bez obilnijih padavine, a prema dugoročnim hidrometeorološkim prognozama i u narednom periodu padavine će biti ispod višegodišnjeg prosjeka. To ne ide u prilog poljoprivredi. Osim većih količina kiše koje bi im išle na ruku, poljoprivrednici se nadaju i snijegu koji će zaštiti usjeve od mraza, ali koji se neće zadržati predugo.

"Trenutno ima dovoljno vlage, kada pšenica i ozimni usjevi počnu nicati nije loše da ih prekrije snijeg kako ne bi smrzli. Negativan efekt može imati samo mraz, ukoliko ga snijeg ne preduhitri i ne prekrije usjeve. Najpovoljnije je da snijeg ode krajem februara ili početkom marta, kada je najbolje vrijeme za pripremanje tla za sjetvu. Idealno bi bilo da je bilo više kiše i podsticaji na vrijeme pa da se zasije više površine", kazao nam je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženje poljoprivrednika FBiH.

Padavine utječu i na akumulaciona jezera, a na kraju i na proizvodnju električne energije jer hidroelektrane smanje kapacitet rada u vrijeme sušnog perioda.

"Kolege iz Jablanice su za kišu koja je pala neki dan govorili da je Božije davanje. Akumulacije su na minimumu, ali situacija još uvijek nije kritična da se ne može proizvesti dovoljno struje. Padavine nisu toliko bitne kod akumulacija koliko kod protočnih manjih elektrana, kod njih je kritično jer moraju da obustave rad kad nema protoka i u sušnim periodima ne mogu da rade. Dok akumulacije Jablanica, Grabovica, Salakovac i druge ne dolaze do kritičnog minimuma da ne mogu raditi, ali proizvodnja je sigurna ukoliko je akumulacija veća. Za potrebe bh. tržišta imaju dovoljno električne energije, a kada imamo višak onda je prodajemo, ali za naše opsluživanje nije zabrinjavajuće jer imamo bazne termoelektrane tako da hidroelektrane ne čine temeljnu proizvodnju u snabdijevanju", rekla nam je Selma Hanjalić, profesorica na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, odsjek energetika.

Da primat u proizvodnji električne energije imaju termoelektrane pokazuju i podaci Agencije za statistiku BiH. Naime, u ukupnoj bruto proizvodnji električne energije u BiH u augustu (1.328 gigavat sati) hidroelektrane su učestvovale s 22,5 posto, a termoelektrane sa 77,5 posto.

Bruto proizvodnja hidroelektrana u augustu iznosila je 298 gigavat sati, što je više za 4,4 posto u odnosu na juli ove godine, dok je proizvodnja termoelektrana iznosila 1.030 GWh, što je manje za 1,2 posto u odnosu na mjesec ranije.

Tromjesečna prognoza Federalnog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da bi očekivane sume padavina tokom jeseni trebale biti u granicama ili nešto ispod prosječnih suma za period 1981-2010. godina. U ovom periodu moguća su i nešto duža razdoblja bez padavina.