Naknadna pamet
110

Jerusalem Post izbrisao dio teksta o "militantnom islamu" u BiH

M. A.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Jerusalem Post je izbrisao spornu rečenicu u kojoj se navodi da je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako BiH kontroliraju "militantni islamisti".
"Iako gotovo svi tvrde da su izbjeglice iz Sirije, većina su zapravo afrički ili pakistanski migranti koji pokušavaju probiti granicu te preći u Hrvatsku iz BiH za koju je Grabar-Kitarović rekla da je vrlo nestabilna i da su je u nekim aspektima preuzeli ljudi koji imaju veze s Iranom i terorističkim organizacijama. Navela je da BiH sada kontrolira militantni islam te je dodala da su neki veoma nasilni i da provaljuju u kuće ljudi", prvobitno je navedeno u tekstu Jerusalem Posta.

U međuvremenu, neposredno nakon što je novinarka koja stoji iza ovog teksta Greer Fay Cashman demantirala neke od svojih navoda iznesenih u tekstu, posljednja rečenica prethodnog pasusa, tj. ona u kojoj piše da je predsjednica Hrvatske izjavila kako BiH kontroliraju militantni islamisti je izbrisana.

Podsjećamo da je pisanje ovog izraelskog medija uzburkalo strasti u regionu. Mnogi domaći, ali i regionalni političari i druge ličnosti iz različitih oblasti ljudskog djelovanja osudili su Kolindu Grabar-Kitarović, a neki se nisu libili ovu njenu izjavu nazvati ustaškom i fašističkom.