{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jerlagić: U aneksu sporazuma sa SDA napravit ćemo raspodjelu mjesta u izvršnoj vlasti u FBiH

29.7.2015. u 11:42
56
53
Jerlagić: U aneksu sporazuma sa SDA napravit ćemo raspodjelu mjesta u izvršnoj vlasti u FBiH
56
Jerlagić: U aneksu sporazuma sa SDA napravit ćemo raspodjelu mjesta u izvršnoj vlasti u FBiH
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Amer Jerlagić kazao je za Klix.ba kako sa delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) još uvijek nije raspravljao o ministarskim mjestima u Vladi Federacije BiH.
Jerlagić je istakao kako mu je poznato da će novim koalicionim partnerima SDA pripisati funkciju u izvršnoj vlasti u Federaciji BiH na kojima se trenutno nalaze funkcioneri iz Demokratske fronte.

"Nije bilo razgovora o raspodjeli pozicija. Mi znamo šta je pripadalo Demokratskoj fronti, a to su ova četiri ministarstva i mjesto potpredsjednika iz reda srpskog naroda. Ipak to će biti otvoreni razgovori pošto će SDA imati razgovore s još nekim strankama", kazao je Jerlagić.

Dodao je da će SBiH i SDA u aneksu koalicionog sporazuma napraviti raspodjelu pozicija o kojim delegacije stranaka još uvijek nisu razgovarale.

Na pitanje da li će SBiH glasati za Prijedlog zakona o radu na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Jerlagić nije precizno odgovorio, a prijetnje opozicionih političkih stranaka kako se ovaj Prijedlog neće naći ni na dnevnom redu Doma naroda, Jerlagić je prokomentarisao riječima: "Živi bili pa vidjeli".

"Vjerujem da će zakon u odnosu na Prijedlog koji je došao iz Vlade BiH morati pretrpjeti neke amandmanske izmjene. Ne znam da li će proći u ovoj sedmici, ali vjerujem da će nakon izmjena biti usvojen", rekao je Jerlagić.

On je kazao kako je u sporazumu SDA i SBiH, a koji još uvijek nije ugledao svjetlost dana, SBiH insistirala da se doda pitanje fonda za razvoj BiH na bazi državne kolaterale.

"Prihvatili su tu sugestiju jer smatram da su i SDA i SBiH političke stranke koje su probosanski orijentisane i da je to način rješavanja krize koja potresa BiH, odnosno da ćemo tu imovinu moći staviti u funkciju razvoja BiH. Osim toga, u sporazum su kao prioriteti stavljeni i euroatlantski put BiH, reformska agenda i podržavanje takvih projekata, kao i svih onih stvari vezanih za borbu protiv korupcije, kriminala, nepotizma i vraćanje konkursa kada je riječ o zapošljavanju u javnim preduzećima", rekao je Jerlagić.

Na kraju je istakao kako su SDA i SBiH na sastancima uspjeli otvoreno riješiti pitanja koja su opterećivala odnos ovih dviju stranaka.

"Partneri iz SDA su prihvatili sugestije koja se tiču jedne tužbe koja je bila u KS, jer ne možemo se tužiti, a biti partneri. Također, bilo je govora i o lošim odnosima koji su proistekli iz samih problema u koaliciji Domovina. U svakom slučaju SDA je prihvatila naše primjedbe", kazao je Jerlagić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: