BiH
98

Jerlagić o Nacrtu rezolucije o Srebrenici: Pravo može pobijediti politikanstvo

Piše: Er. M.
Izvor: Arhiv/Klix.ba
Izvor: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić smatra da će Nacrt rezolucije o Srebrenici danas biti usvojen u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, te da će se dokazati kako pravo može pobijediti politikanstvo.

Jerlagić je kazao da je ponovo vidljiva podijela u vezi sa činjenicom da se u Srebrenici dogodio genocid.

"Politički pritisci nastoje pretvoriti pojam genocida u nešto što bi bilo po mjeri država koje bi evidentno mijenjale historijske činjenice. Tu prije svega mislim na Rusiju, a evo spekuliše se i sa Kinom", rekao je Jerlagić.

On smatra da bi upravo rezolucija, koja bi potvrdila ono što se desilo u BiH, a desio se genocid ne samo u Srebrenici, nego i u Žepi i u Prijedoru i u drugim gradovima BiH, vodila pomirenju Srbije i BiH, a nikako nečemu drugom.

"Smatram i uvjeren sam da upravo priznavanje historijskih grešaka može dovesti do pomirenja naroda i država. Ja se iskreno nadam da će svijest svjetskih politika biti jača od politikanstva. Ovdje imamo pravni fakt i presude UN-ovog suda u Hagu koji je potvrdio da se desio genocid. Ne treba nam politika, a ni politikanstvo. Ja smatram da će pravo pobijediti politikanstvo", zaključio je Jerlagić.