BiH
0

Jerlagić: Bojimo se nove tajkunizacije stotina miliona maraka

FENA
Amer Jerlagić
Amer Jerlagić
Stranka za BiH ukazala je i upozorila na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da će "neperspektivna vojna imovina, a to su na stotine kasarni, doći u ruke tajkuna preko entiteta, kantona, općina".

"Kad nabrojim neke od lokacija bit će svima jasno šta znači prepustiti Jajce kasarnu u Sarajevu, Faletiće, Nedžariće, Maršalku, prepustiti Garnizon Čapljina, garnizone u Trebinju, Doboju, Banjoj Luci da to tamo neko krčmi bez znanja države", kazao je predsjednik Stranke Amer Jerlagić.

Smatramo, dodao je, da se ovo treba rješavati s nivoa države, a nikako spuštati to na nivo entiteta, jer se bojimo još jedne nove tajkunizacije stotina miliona maraka vrijednih objekata.

Generalni sekretar i član Predsjedništva SBiH Salem Halilović je, govoreći o predstojećim lokalnim izborima, kazao da ta stranka na lokalne izbore u RS-u gleda s posebnom pažnjom.

"Pitanje lokalnih izbora i rezultati lokalnih izbora u RS-u za Stranku za BiH nisu puko političko nadmetanje između stranaka sa sjedištem u Federaciji. Za nas su izbori u RS-u za svaku općinu pitanje koliko će zapravo nakon oktobra biti zaista Bosne i Hercegovine", kazao je Halilović.

Potpredsjednik GO Stranke za BiH i predsjednik Regionalnog vijeća Doboj-Teslić Adnan Karalić je, što se tiče izbora u RS-u, kazao da su oni prije mjesec dana uputili poziv svim probosanskim strankama na nivou RS-a da se pridruže, „da bi sačuvali ono malo biračkog tijela, da bi ostvarili povoljan rezultat“.

Govoreći o situaciji u Doboju, kazao je da se u tu regiju vratilo, u sam Doboj oko 22 hiljade Bošnjaka, u ostale općine oko 12 hiljada.

"Stanje je dobro, borimo se, ljudi rade, ali u narednom periodu bojim se da će doći do egzodusa. Bojim se ove teške ekonomske stituacije, bojim se odlaska mladih ljudi", kazao je Karalić.