BiH
1

Jerlagić: BiH u zadnje dvije godine ide korak naprijed, nazad dva

FENA
Amer Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka samo potvrđuje ono što je Stranka za BiH govorila posljednje dvije godine, da praktično nema nikakvog napretka u BiH kad je u pitanju približavanje Evropskoj uniji i euroatlanskim integracijama.

Ovo je danas kazao Feni predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić upitan da prokomentira polugodišnji izvještaj Valentina Inzka Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija u kojem se, između ostalog, navodi da je "BiH u posljednjih šest mjeseci napravila malo pomaka u pravcu evroatlantskih integracija, a direktna osporavanja Dejtonskog mirovnog sporazuma su značajno porasla".

"Možemo reći da praktično BiH u zadnje dvije godine ide po sistemu korak naprijed, nazad dva. Izvještaj Valentina Inzka je na to ukazao, da je samo početkom 2012. godine bilo blagog napretka, a da se zadnjih pola godine političari 'šestorki' i 'sedmorki' vrte ukrug", kazao je Jerlagić.

Koristili su, dodao je, vrlo ružnu retoriku u samom predizbornom vremenu, što je također zaustavilo euroatlanske integracije i EU put Bosne i Hercegovine.

"Također, dijelimo stav i mišljenje Valentna Inzka za retoriku koja je bila antidejtonska, pogotovo iz manjeg bh. entiteta. Inzko nije imenom rekao o kome se radi, ali mi imamo pravo i želimo reći da se tu radi prvenstveno o Miloradu Dodiku i još nekim koji su bili na čelu te antidejtonske i antibosanskohercegovačke politike", kazao je Jerlagić.