BiH
44

Jerinić nakon privođenja: Podnijet ću krivičnu prijavu protiv Vlade RS-a i Željke Cvijanović

Piše: Er. M.
Boris Jerinić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Boris Jerinić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je policija entiteta Republika Srpska privela zamjenika ministrice odbrane BiH Borisa Jerinića, on je za naš portal kazao kako planira podnijeti krivične prijave protiv nekoliko institucija RS-a i predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

Ističe da su današnje aktivnosti rezultat poduhvata kriminalnog miljea i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

Jerinić je u razgovoru za Klix.ba kazao kako ga je policija RS-a privela jer se protivio eksproprijaciji njegovog privatnog zemljišta za potrebe Rudnika i Termoelektrane "Stanari".

"Donesena su određena rješenje od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja su nezakonita i neustavna. Vlada RS-a također je donijela neustavno rješenje. Ovo je jedan vid pravnog nasilja nad građanima RS-a", rekao je Jerinić.

On je istakao da su predstavnici RS-a mimo zakona ušli na njegov privatni posjed i lišili ga slobode.

"Ja nisam bio obaviještena strana u postupku. Oni su donijeli određeno rješenje, o čemu mene nisu informisali. To sve što rade je veliki interes struktura vlasti u RS-u prije svega SNSD-a i Milorada Dodika", kazao je Jerinić.

On je rekao i da je ovo klasična zloupotreba institucija RS-a počevši od Vlade RS-a, preko MUP-a, Pravobranilaštva pa sve do Geodetske uprave.

"Ovo je udruženi kriminalni milje koji želi da dođe do svojih ciljeva, odnosno bogaćenja preko leđa građana. Ja ovdje nisam priveden kao zamjenik ministrice odbrane nego kao građanin koji ima svoja prava. Ako se ovo desi meni, zamislite šta sve građani RS-a trpe", istakao je Jerinić.

Jerinić je kazao kako su se pripadnici policije RS-a prema njemu ponašali korektno.

"Planiram podnijeti krivičnu prijavu protiv Pravobranilaštva RS-a, dio ljudi u Geodetskoj upravi, premijerke RS-a Željke Cvijanović i protiv MUP-a RS. Tražit ću svoja prava na suda, ako treba i u Strazburu", zaključio je Jerinić.

Podsjećamo, policija Republike Srpske jutros je u Stanarima privela Jerinića jer je sa grupom građana protestvovao protiv eksproprijacije zemljišta. Nekoliko sati poslije on je pušten.

Kako su za Klix.ba potvrdili u Policijskoj stanici Stanari, Jerinić je priveden jer je navodno ometao službene organe u obavljanju poslova eksproprijacije zemljišta za potrebe Rudnika i termoelektrane u Stanarima (RiTE).