BiH
0

Bosić o privođenju Jerinića: Dodik stavio institucije RS-a u funkciju tajkuna

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Privođenje zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića (SDS) još je jedan dokaz da se u obračunu tajkuna s interesima običnih građana ne biraju sredstva ocijenio je za Fenu predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

"Očigledno je da je Milorad Dodik stavio institucije Republike Srpske u funkciju tajkuna i onih koji su na razne načine došli do velikih novaca", rekao je Bosić.

Komentirajući današnje privođenje zamjenika ministra odbrane BiH Borisa Jerinića (SDS), jer se usprotivio eksproprijaciji zemljišta za potrebe Rudnika i Termoelektrane "Stanari", Bosić je kazao da je očito interes "onih koji drže Dodika na vlasti, novcem i uticajem, značajniji od interesa 'običnih građana'“.

Bosić smatra da "nažalost i policija i pravosuđe RS-a služe za prikrivanje kriminalnih radnji i na neki način osiguranja kapitala najbogatijih“.

"Umjesto da Rudnik Stanari eksploatiše RS, a kreditom kineske banke da je ona napravila Termoelektranu, Dodik je za male pare dao jedan od najvećih resursa RS-a da ga eksploatiše privatni kapital. Ako se ovako nastavi, RS neće moći izaći iz lanca siromaštva u koji ga je zarobila aktuelna vlast", tvrdi lider SDS-a.

Stoga njegova stranka, kako je dodao, stalno upozorava da bez obračuna s krupnim kriminalom, koji je "zaštićen u vrhu vlasti, RS nema šansu da prodiše“.

"SDS će nastaviti da se bori protiv onih koji su opljačkali RS i to je naš politički cilj i neće nas zaustaviti 'sindikat kriminalaca' koji se organizovao i vidljiv je prilikom svakog pokušaja procesuiranja onih koji su pokrali stotine miliona maraka od naroda. Veliki problem je u bankama u RS-u koje su uništili svojom gramzivošću, a javna preduzeća potkradaju građane naplaćujući im velike cijene za usluge kako bi Dodik ostao na vlasti kroz zapošljavanje u tim javnim preduzećima. Stoga, dok je Dodik na vlasti, RS nema šansu da krene naprijed", kaže predsjednik SDS-a.