Raskol u stranci
78

Jerinić: Dio SDS-a bit će dio vlasti, ne strahujemo od sankcija vrha stranke

Piše: Er. M.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Funkcioner SDS-a i aktuelni zamjenik ministrice odbrane BiH Boris Jerinić potvrdio je za Klix.ba da je Gradski odbor SDS-a u Doboju odlučio da će njihova tri zastupnika iz izborne jedinice pet učestvovati u vlasti i na nivou BiH i Republike Srpske.

"Tačno je. Imali smo sjednicu Skupštine Gradskog odbora SDS-a u Doboju i jednoglasno smo izglasali zaključke kojim su nosioci mandata iz izborne jedinice pet, odnosno tri zastupnika u Narodnoj skupštini RS-a Nebojš Marić, Danijel Jošić i Nina Bujkelović i jedan zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Obren Petrović ovlašteni da uz punu podršku Skupštine Gradskog odbora SDS-a budu dio vlasti na nivou Parlamentarne skupštine BiH i NSRS-a", rekao je Jerinić.

Na pitanje da li postoje ikakve naznake kako će na ovu odluku reagovati sam vrh SDS-a, a prije svega predsjednik Vukota Govedarica, Jerinić je odgovorio da ne može odgovoriti na to pitanje.

"Mi smo sazvali sjednicu skupštine kao najvišeg organa da nam daju smjernice i u suštini zaključci koji su usvojeni su odluka organa Gradskog odbora SDS-a Doboj", kazao je Jerinić.

Kako kaže, na sjednici Glavnog odbora SDS-a traženo je da se razgovara sa svim političkim strankama, a ne da se primarno ulazi u koaliciju zbog čega su zagovornici ove ideje optuženi da su "izdali nešto".

"Optuživali su nas ljudi koji su 7. oktobra imali rezultat ispod 10 posto. Oni su htjeli da nama drže lekcije i optužuju nas za nešto iako smo mi na izborima imali najbolji rezultat što se tiče SDS-a", rekao je Jerinić.

Jerinića smo pitali i da li strahuju od sankcija u SDS-u, na šta je odgovorio negativno dodajući da je odluku donio stranački organ.

"Ne strahujemo od sankcija. Ako dođe do sankcija, onda će morati sankcionisati kompletnu Skupštinu Gradskog odbora SDS-a u Doboju", zaključio je Jerinić.