Jerej crkve u Puračiću novinarima zabranio snimanje

S
Sarajevo-x.com
7.1.2010. u 16:14
0
71
Jerej crkve u Puračiću novinarima zabranio snimanje
0
Jerej crkve u Puračiću novinarima zabranio snimanje Crkva u Puračiću (Foto: RTV Lukavac)
Jerej Slavko Pantelić iz hrama Svetog proroka Ilije u Puračiću nije dozvolio novinarima RTV Lukavac snimanje vjerskih obreda i crkve na veliki pravoslavni praznik Božić, niti je želio prenijeti božićnu poruku vjernicima, kazao je u saopštenju za javnost Midhat Sarajlić, direktor RTV Lukavac.
"U želji da u programu RTV Lukavac prenesemo dio blagdanskog raspoloženja, odnosno, obilježavanja pravoslavnog Božića našoj kući je onemogućeno snimanje vjerskih obreda i same crkve, hrama Svetog proroka Ilije u Puračiću, od strane jereja Slavka Pantelića koji nije želio prenijeti božićnu poruku vjernicima u programu RTV Lukavac", stoji u saopštenju u kojem ovaj medij izražava razočarenje potezom Pantelića i naglašava da se to ne dešava prvi put.

"Priču o crkvi u Puračiću smo željeli napraviti zato što se radi o centralnom vjerskom objektu srpske crkvene opštine Puračić i crkvi koju je državna Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika uvrstila na listu zaštićenih nacionalnih spomenika u BiH. Crkva je ovih dana potpuno sanirana i obnovljena. Ovaj čin nije samo onemogućavanje rada novinara nego i jasna poruka javnosti da svi oni koji žele u vrijeme blagdana podijeliti radost sa pripadnicima pravoslavne vjere, da snage zajedništva, tolerancije i suživota nisu dobrodošle u crkvu u Puračiću. Očito je da pojedinim pravoslavnim sveštenicima nisu poznate osnovne poruke blagdana kao što su mir, ljubav i dobročinstvo", kaže Sarajlić i postavlja pitanje kakve poruke ovakvim potezom širi jerej iz Puračića.

"Želimo naglasiti da RTV Lukavac ostvaruje izuzetno korektnu saradnju sa drugim institucijama koje na području općine Lukavac i države BiH zastupaju interese srpskog naroda, te da ćemo mi profesionalno, kao i do sada, osigurati prostor u našem programu za obilježavanje vjerskih blagdana svim građanima bez obzira na vjersku pripadnost", stoji na kraju saopštenja.


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: