Na Božić
0

Jerej crkve u Puračiću novinarima zabranio snimanje

Sarajevo-x.com
Crkva u Puračiću (Foto: RTV Lukavac)
Crkva u Puračiću (Foto: RTV Lukavac)
Jerej Slavko Pantelić iz hrama Svetog proroka Ilije u Puračiću nije dozvolio novinarima RTV Lukavac snimanje vjerskih obreda i crkve na veliki pravoslavni praznik Božić, niti je želio prenijeti božićnu poruku vjernicima, kazao je u saopštenju za javnost Midhat Sarajlić, direktor RTV Lukavac.

"U želji da u programu RTV Lukavac prenesemo dio blagdanskog raspoloženja, odnosno, obilježavanja pravoslavnog Božića našoj kući je onemogućeno snimanje vjerskih obreda i same crkve, hrama Svetog proroka Ilije u Puračiću, od strane jereja Slavka Pantelića koji nije želio prenijeti božićnu poruku vjernicima u programu RTV Lukavac", stoji u saopštenju u kojem ovaj medij izražava razočarenje potezom Pantelića i naglašava da se to ne dešava prvi put.

"Priču o crkvi u Puračiću smo željeli napraviti zato što se radi o centralnom vjerskom objektu srpske crkvene opštine Puračić i crkvi koju je državna Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika uvrstila na listu zaštićenih nacionalnih spomenika u BiH. Crkva je ovih dana potpuno sanirana i obnovljena. Ovaj čin nije samo onemogućavanje rada novinara nego i jasna poruka javnosti da svi oni koji žele u vrijeme blagdana podijeliti radost sa pripadnicima pravoslavne vjere, da snage zajedništva, tolerancije i suživota nisu dobrodošle u crkvu u Puračiću. Očito je da pojedinim pravoslavnim sveštenicima nisu poznate osnovne poruke blagdana kao što su mir, ljubav i dobročinstvo", kaže Sarajlić i postavlja pitanje kakve poruke ovakvim potezom širi jerej iz Puračića.

"Želimo naglasiti da RTV Lukavac ostvaruje izuzetno korektnu saradnju sa drugim institucijama koje na području općine Lukavac i države BiH zastupaju interese srpskog naroda, te da ćemo mi profesionalno, kao i do sada, osigurati prostor u našem programu za obilježavanje vjerskih blagdana svim građanima bez obzira na vjersku pripadnost", stoji na kraju saopštenja.