{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jelić: Neophodna reforma policije BiH uz ostanak MUP-a Republike Srpske

F
21.6.2007. u 15:40
0
0
Jelić: Neophodna reforma policije BiH uz ostanak MUP-a Republike Srpske
0
Jelić: Neophodna reforma policije BiH uz ostanak MUP-a Republike Srpske
Jelić
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić izjavio je da mu je tokom jučerašnjeg razgovara u Briselu visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javijer Solana prenio stav da reforma policije treba da bude prioritet za sve političare u Bosni i Hercegovini.
On je na pres-konferenciji kazao da je prenio stav da RS podržava tri principa EU neophodna za tu reformu, ali i dodao da se „ne može prihvatiti retorika i namjere političara iz Sarajeva o nestanku policije RS-a“.

„U slučaju nestanka policije RS-a došlo bi do velikog egzodusa srpskog naroda s prostora RS-a, a to ne bi bilo u interesu ne samo RS-a nego i BiH i svih njenih građana", rekao je Jelić. Tvrdi i da bi nestanak policije RS-a „povećao nepovjerenje građana RS-a prema zajedničkim institucijama BiH“.

Ističući da je sa Solanom razgovarao o promjeni Ustava BiH, Jelić je kazao da je konstatirano da ustavne promjene nisu politički uvjet za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridrživanju BiH s EU.

On je naveo da su zajednički konstatovali da osnova za pregovore o reformama mora biti Daytonski sporazum i postojeći Ustav BiH, uz dogovor oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda, te da su predstavnici političkih partija iz RS-a prihvatili „aprilski paket“ reforme Ustava koji je odbio dio političkih lidera iz FBiH.

Entitetski predsjednik je kazao da je Solana izrazio nadu da će institucije BiH uspostaviti dobre odnose s novim visokim predstavnikom Miroslavom Lajčakom i da će naći rješenja za reforme, prije svega policije.

Na sastanku sa Solanom bilo je riječi, kako je naveo, i o Haškom tribunalu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: